Građani Amerike juče su glasali u 22 države na preliminarnim izborima za partijske nominacije za predsednika SAD, koji zbog svoje važnosti i nose naziv Superutorak. Borba za demokratsku predsedničku nominaciju i ujedno status favorita između Baraka Obame i Hilari Klinton bila je veoma tesna i neizvesna, dok je kod republikanaca Džon Mekejn već unapred važio za favorita.

Građani Amerike juče su glasali u 22 države na preliminarnim izborima za partijske nominacije za predsednika SAD, koji zbog svoje važnosti i nose naziv Superutorak. Borba za demokratsku predsedničku nominaciju i ujedno status favorita između Baraka Obame i Hilari Klinton bila je veoma tesna i neizvesna, dok je kod republikanaca Džon Mekejn već unapred važio za favorita. Pre jučerašnjeg glasanja Mekejn je samouvereno izrazio nadu da će „sahraniti“ predsedničke nade svog rivala Mita Romnija.

Dijaspora glasala na Internetu

Džakarta – Amerikanci koji žive u dijaspori glasali su juče u hotelima i kafe-barovima u brojnim zemljama za demokratske nominacije, a prvi put omogućeno je glasanje onlajn putem Interneta. Neki analitičari izrazili su bojazan da bi glasovi prikupljeni putem Interneta mogli lako biti falsifikovani, podložni hakerima i da ne bi mogli da budu autentični i ponovo prebrojavani.

U Indoneziji, gde je kandidat demokrata Barak Obama još kao dete živeo jedno vreme, više od 100 osoba glasalo je u hotelu Meriot u Džakarti, ističući da Amerika pod hitno mora da obnovi svoju reputaciju širom sveta. „Iako ne živim u SAD, mislim da je ovo veoma važna stvar“, izjavio je Peter Gardiner dok je čekao u redu za glasanje sa svojom porodicom. „Osam godina imamo administraciju koja je naprosto uništila reputaciju Amerike“.

Glasačke kabine postavljene su na lokacijama od krofna-barova u Kambodži, do pabova u Irskoj i kafea u Francuskoj. „Ovo su odlučujući izbori. Nalazimo se na prekretnici“, izjavio je Don Brajant, penzionisani američki vojni doktor koji je glasao na Tajlandu. Više od šest miliona ljudi u dijaspori ima pravo glasa. AP

Preliminarni izbori održavaju se u zemljama od Aljaske do Atlantika i prema tradiciji ovo je najveći preliminarni dan uoči svakih predsedničkih izbora. Pristalice obeju partija glasale su tako i u državama koje se smatraju najnaseljenijim, kao što su Kalifornija i Njujork.
Hilari Klinton, senatorka iz Njujorka i supruga bivšeg predsednika Bila Klintona, dugo je viđena kao neizbežan demokratski kandidat, a prema istraživanjima javnog mnjenja od prošle nedelje imala je gotovo dvocifreno vođstvo. Njene pristalice očekuju da će konačno zapečatiti nominaciju velikom pobedom u Superutorak.
Ali Obama, senator iz Ilinoisa čija je kampanja bazirana na temama nade i promena, prema najnovijim istraživanjima sustigao je Klintonovu. Očekivanja su da se nijedan demokratski kandidat posle Superutorka neće pojaviti kao verovatni kandidat. Oboje veruju u pobedu i tvrde da ih status prvoplasiranog vodi u naredne runde glasanja.
Demokrate su do sada potrošile neverovatne svote novca na televizijske reklame. Klintonova i Obama pojedinačno utrošili su gotovo milion dolara dnevno za TV reklame samo u protekloj nedelji.
Biračka teritorija za Superutorak je ogromna. Romni je tako u okviru kampanje prešao gotovo 8.000 kilometara za samo 37 sati u pokušaju da blokira nominaciju Mekejna, koji ima dvocifrenu prednost prema najnovijim istraživanjima, mada neka istraživanja idu na ruku i Romniju.
Očekivanja demokratskog biračkog tela od trke za Belu kuću velika su, pre svega jer je narod razočaran predsednikom Bušom i njegovim rukovođenjem ekonomijom i ratom u Iraku. Među najneizvesnijim državama za Obamu i Klintonovu jeste Kalifornija, gde je Obama od Hilari „oteo“ podršku velikog broja birača. S druge strane, Romni je u ovoj državi napravio veliku pometnju u trci za nominaciju republikanaca. Pravo glasa u ovoj državi ima pet miliona birača. Ukoliko Obama pobedi u Kaliforniji veruje se da će to biti istinska remetilačka sila za Hilari Klinton.
S druge strane, ukoliko Obama pobedi u Masačusetsu biće to svedočanstvo moći senatora Edvarda Kenedija i udarac za Hilari. U Misuriju nijedan kandidat nema prednost. Njujork je nekada bio teritorija Hilari Klinton dok je bila senator, ali je sve veći broj onih koji podržavaju Obamu. Nju Džersi je još jedna država u kojoj je neizvesna demokratska trka. Nju Meksiko i Arizona, zajedno s Kalifornijom, države su s velikom procentom hispano stanovništva, gde su i Obama i Hilari podjednako privlačni biračima.
Obama je pokušao pomoću uticajnih osoba, kao što je Opra Vinfri, da smanji Hilarinu prednost među ženama. Superutorak je takođe bio test da li je Obama uspeo da pripoji sebi afroameričke glasače iz tabora Hilari Klinton, kao što se dogodilo pre dve nedelje u Južnoj Karolini. Rezultati u državi Alabama biće dobar pokazatelj za Obamu da vidi da li može da osvoji srca belih birača na jugu zemlje. Konačno, veliko pitanje za demokrate jeste i da li će Hilari sačuvati podršku latinskih birača na glasanjima na Floridi i u Nevadi.
Konektikat se smatra bojištem demokrata, dok je u Džordžiji nerešena igra između Mekejna, Romnija i Majka Hakabija. Mekejn je favorit u Njujorku, Nju Džersiju, Konektikatu, Delaveru i državi rođenja Arizoni. Ali, u kojoj će se meri republikanci ujediniti oko Mekejna u Arizoni biće pokazatelj toga koliku podršku uživa među članovima svoje partije, ne samo među nezavisnim biračima koji su mu pomogli u Nju Hempširu. Romni, koji bi bio prvi predsednik mormon, nada se da će pobediti u Juti, gde je sedište mormonske crkve, i Zapadnoj Virdžiniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari