Samo dan od kada je reizabran za američkog predsednika Barak Obama se vratio u Vašington gde je započeo pregovore sa republikanskim liderima u Kongresu povodom važnog, nedovršenog posla još iz prvog mandata – dogovor o velikom smanjenju deficita ne bi li se sprečila fiskalna kriza. Republikanci su nakon izbora zadržali kontrolu nad Predstavničkim domom, ali nisu uspeli da zauzmu Senat, koji drža demokrate. Takođe, Obama bi trebalo uskoro da obavi promene u svom kabinetu.


Predsednik Predstavničkog doma republikanac Džon Bejner ukazao je na mogućnost kompromisa ukoliko predsednik pristane na poreske reforme. Bejner koji je pregovarao sa Obamom povodom takozvane „velike pogodbe“ smanjenja potrošnje i novih poreza 2011, kaže da je prihvatljivo novo povećanje poreza kao deo dogovora o poreskim reformama.

Čak i pre nego što je iz Čikaga sa porodicom stigao u Vašington, Obama je u telefonskom razgovoru sa Bejnerom naglasio potrebu postizanja budžetskog kompromisa. „Predsedniče, ovo je vaš trenutak“, kazao je Bejner.

Saopštenje Bejnera usledilo je svega nekoliko sati pošto je senator Heri Rid, lider demokrata u Senatu, pružio „maslinovu grančicu“ opoziciji. Iako je zagovornik stava da demokrate ne treba da budu izloženi pritisku, Rid, bivši bokser dodao je „bolje je igrati nego se tući“.

Potezi i Bajnera i Rida usledili su nakon Obaminog pobedničkog govora, kada je najavio da će sarađivati ne samo sa demokratama već i republikancima na rešenju gorućih problema u zemlji.

Kada je reč o Obaminom drugom narednom zadatku – promenama u sastavu kabineta, kažu da on već razmatra spisak kandidata za različite pozicije koji je sastavio njegov savetnik Pit Rouz.

Najuticajniji članovi njegovog kabineta uskoro će napustiti svoje pozicije, kažu upućeni. Državna sekretarka Hilari Klinton i sekretar za finansije Timoti Gajtner još ranije su najavljivali da se neće boriti za drugi mandat, dok je ministar odbrane Leon Paneta, nekadašnji šef CIA, ukazao da želi da se vrati u Kaliforniju. Očekuje se i smena jednog od predsednikovih najbližih poverenika Dejvida Plafa.

Takođe, najavljeno je da će Obama reorganizovati i svoj najuži krug i ekonomski tim. Džejkob Lu, šef kabineta Bele kuće i bivši direktor za budžet, prvi je kandidat za novog sekretara sa finansije. Glavni kandidati za novog državnog sekretara su senator Džon Keri, demokrata iz Masačusetsa, ali i Sjuzan Rajs, ambasadorka u UN. Spekuliše se da bi u novom timu mogli da se nađu i neki republikanci i poslovni ljudi. Dosada je u Obaminom timu bio jedan republikanac na mestu sekretara za saobraćaj Rej Lahud, koji je najavio da napušta funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari