Zavičajni muzej u Rumi je među prvima u Sremu koji se uključio u akciju pomoći oboleloj deci od dijabetesa. Ovih dana u rumskom muzeju otvorena je humanitarna izložba slika i skulptura pod nazivom „Svi naši prijatelji“. Inicijator ove akcije su ARS Akademija u Novom Sadu i Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, a cilj je da se na taj način prikupe sredstva za obolelu decu.

Predstavnik ARS Akademije slikar Željko Savićrekao je da je ovakva izložba organizovana najpre u Novom Sadu, da je stigla u Rumu, a potom se seli u Sremsku Mitrovicu, Suboticu, pa dalje.

– ARS Akademija je strukovno udruženje građana, akademskih umetnika, mesto gde se održavaju razne umetničke prezentacije, kolonije…Ovde je rečo humanitarnoj akciji. U Novom Sadu smo većokupili dvadesetak umetnika, a ovo je ujedno i poziv svim umetnicima da se priključe akciji, kaže Željko Savić.

Prof. dr Dragan Katanićsa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu ističe da se na novosadskoj klinici trenutno leči oko 600 dece obolele od dijabetesa, od beba do dece uzrasta 14-15 godina. Institut svakodnevno radi na poboljšanju uslova za lečenje mališana, a upravo ovakve izložbe su jedne od akcija koje se vode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari