Pirotsko Udruženje roma „Romsko srce“ u okviru lokalnih javnih radova realizuje projekat izrade socijalnih karata romske populacije u ovoj opštini. Predsednik Udruženja „Romsko srce“ Zoran Raimović kaže da je za javne radove opština Pirot ovoj nevladinoj organizaciji odobrila 273.000 dinara i da će oni trajati tri meseca. Za terenski rad, odnosno prikupljanje podataka od građana, koji će trajati do kraja septembra, angažovane su tri nezaposlene žene Romkinje sa evidencije Filijale NSZ u Pirotu.


– Ovaj naš projekat ima za cilj da najpre utvrdimo tačan broj Roma u pirotskoj opštini, njihov socijalni i obrazovni status, imovinsko stanje, da li su zaposleni, u kakvim uslovima žive i da li imaju rešen stambeni problem. Prema nekim nezvaničnim podacima, na području opštine ima od tri do 5.000 Roma, a u samom romskom naselju u Novoj mali živi oko 1.200 pripadnika romske nacionalnosti. Tokom rada na terenu nailazimo na određene nesuglasice sa pojedinim Romima koji ne žele da daju podatke za izradu ove socijalne karte, jer se plaše da će izgubiti socijalnu pomoć. To, naravno, nije tačno. Objašnjavamo im da niko ove podatke neće moći da zloupotrebi u druge svrhe – kaže Raimović, dodajući da zahvalnost duguju opštini Pirot zato što je imala razumevanje za ovaj njihov projekat.

Neki od žitelja romskog naselja nisu pristali da daju podatke za izradu ove socijalne karte, ali većina veruje da će biti neke koristi od toga. Mirjana Durmišević (58) kaže da u njenoj porodici ima desetoro članova i da žive od njene penzije od 5.000 dinara.

– Sinovi nigde ne rade. Svi živimo od moje penzije. Nemamo odakle da platimo struju i vodu. Stalno se zadužujemo. Svaka pomoć bi nam značila. Biće dobro ako posle ovih socijalnih karata mi koji smo ugroženi dobijemo neku pomoć – kaže ona.

Boban Jocić živi sa suprugom i četvoro dece u nezavršenoj kući. Žive od socijalne pomoći koja iznosi oko 12.000 dinara i njegovog rada.

– Veoma teško živimo. Verujem da ćemo posle izrade ovih socijalnih karata dobiti pomoć koja nam je jako potrebna. Isključena mi je struja, a i kuća je bez krova. U jednoj od soba mi je pao plafon. Nemamo para ni za golo preživljavanje – kaže Jocić.

Sedamdesetogodišnja Natka Bekirović živi sa sinom od njene penzije koja iznosi 6.000 dinara.

– Od tih para ne možemo ništa da kupimo da bismo nekako preživeli, a kamoli da platimo struju i vodu. Računi se stalno gomilaju. „Romsko srce“ se ovom akcijom trudi da nam nekako pomogne – kaže Natka.

Raimović dodaje da će ova socijalna karta biti dostupna svim lokalnim i državnim institucijama.

– Posle prikupljanja podataka i izrade baze podataka, socijalne karte ćemo dostaviti SO Pirot, Filijali NSZ, Crvenom krstu, Centru za socijalni rad, ali i određenim državnim institucijama. Ove socijalne karte su veoma važne, jer da bismo dobili neku humanitarnu pomoć od Evropske unije, neophodne su da bi se tačno videlo kome je ta pomoć potrebna i ko je najugroženiji – kaže Raimović.

Na tim poslovima rade Danijela Zorčić, Irena Raimović i Jadranka Durmišević. One su do sada obišle oko 400 porodica sa oko 1.000 članova. U socijalnoj karti su lični podaci i podaci o broju članova domaćinstva, stepen obrazovanja, broj dece i da li ona idu u školu, kakvi su uslovi stanovanja i mesečni prihodi domaćinstva.

– Veliki broj Roma je prihvatio da sarađuje sa nama, mada je bilo i onih koji nisu hteli da daju podatke. Ima ljudu koji žive u veoma lošim, nehigijenskim uslovima i u starim i propalim kućama. Podaci koje prikupljamo biće zaštićeni i neće biti zloupotrebljeni tako da pripadnici romske nacionalne manjine nemaju nikakav razlog za strah. Ljudi su bez posla i traže da rade, a ne da primaju socijalnu pomoć – kaže Danijela Zorčić.

Irena Raimović dodaje da nekih većih problema u radu nije bilo, osim primera pojedinaca koji se plaše da će zbog ove socijalne karte izgubiti pomoć koju primaju.

– Objašnjavamo im da je izrada ovih socijalnih karata za njihovo dobro, jer će na osnovu njih moći da se nadaju nekoj humanitarnoj pomoći – kaže Irena.

Jadranka Durmišević dodaje da većina ipak želi da sarađuje. – Mnogi od njih nigde ne rade, imaju veliki broj članova i uglavnom žive od socijalne pomoći koja nije velika, a treba da plate i račune – kaže ona.

Romi teško žive

Od 1.685 korisnika materijalnog obezbeđenja preko Centra za socijalni rad, 730 su pripadnici romske nacionalnosti. U tu kategoriju spadaju i deca koja su završila Školu za obrazovanje dece sa posebnim potrebama. Broj korisnika ove pomoći se stalno povećava i Romi su uglavnom nezaposleni i ne mogu da izmire račune za komunalne usluge – kaže Raimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari