Postigli smo to što smo želeli – kada se spomene Žitište svi pomisle na Rokija, a ne više na poplave i svinjsku kugu, objašnjava mladi snimatelj žitištanske opštine Bojan Marčeta, inicijator da se u ovom mestu blizu Zrenjanina podigne spomenik italijanskom bokseru. Marčeta objašnjava da je Roki Balboa, koga je upečatljivo u istoimenim filmovima tumačio Silvester Stalone, metafora onoga kako se živi u Žitištu.

Postigli smo to što smo želeli – kada se spomene Žitište svi pomisle na Rokija, a ne više na poplave i svinjsku kugu, objašnjava mladi snimatelj žitištanske opštine Bojan Marčeta, inicijator da se u ovom mestu blizu Zrenjanina podigne spomenik italijanskom bokseru. Marčeta objašnjava da je Roki Balboa, koga je upečatljivo u istoimenim filmovima tumačio Silvester Stalone, metafora onoga kako se živi u Žitištu.
– Mi smo jedna od retkih nerazvijenih opština u Vojvodini, a poslednjih godina poznati smo po poplavama u Međi i svinjskoj kugi. Smatrali smo, mi mlađi, da treba uraditi nešto kako bi se imidž popravio. Pošto život Rokija simbolizuje težak put sa dna društvene lestvice do uspeha, a Žitište vidimo u tom položaju, nadamo se da ćemo od sada pa nadalje popraviti sliku o našem mestu i opštini – kaže on.

Mala verzija

U čast slavnom bokseru 1980. godine, kada je nastao treći film iz serijala o Rokiju, Tomas Šomberg uradio je bronzanu skulpturu koja se kasnije našla ispred Muzeja umetnosti u Filadelfiji, gde je bila smeštena radnja Staloneovog klasika iz 1976. godine, i postala deo njene stalne postavke. Isti umetnik je posle 27 godina kreirao i manju veziju originala, visine 5O centimetara, koju sada mogu da nabave svi Rokijevi fanovi.

Čtava gužva započela je 1. februara kada je Bojan Marčeta sa svojim istomišljenicima poslao novinskim kućama i agencijama najavu da će Žitište dobiti spomenik Rokiju. Vest se, naravno, brzo proširila, pa su Žitište ovih dana neumorno posećivali brojni novinari i TV ekipe. Juče je užurbano pripreman

statut Udruženja Roki Balboa, a zbog svega se okupio veliki broj mladih koji u Žitištu podržavaju ovu ideju. Njih 50 već najavljuju učlanjenje u Udruženje, a podršku su pružili i predsednik opštine i njegov zamenik.
– Mislim da je to jedan od lepih povoda, radi se o interesantnoj inicijativi. Lokalna samouprava će podržati ovu ideju jer može da pomogne promociji opštine – kaže predsednik opštine Žitište Zoran Kasalović.
– Uspostavljen je kontakt sa vlastima u američkom gradu Filadelfija, gde se nalazi spomenik poznatom bokseru. Pregovara se sa vajarskim studiom koji je istovetan spomenik izradio u ovom gradu, potvrđuje Zoran Babić, zamenik predsednika opštine.
– Nemam ništa protiv ove ideje, podržavamo je i mislimo da treba pomoći mladima koji žele da promene sliku o Žitištu. Skupština opštine Žitište će podržati ovu inicijativu ali napominjem da se spomenik neće finansirati iz budžeta, već donacijama – kaže Babić.
Prema njegovim rečima, svi su u lokalnoj samouopravi svesni šta znače prioriteti i niko ne spori da treba rešavati socijalne probleme, te da podizanje spomenika neće ometati komunalne radove u opštini, niti usporiti bilo koji drugi posao.
Međutim, predsednik OO DS Zoran Sandić, drugačijeg je mišljenja. – Ima važnijih poslova u ovom mestu – kaže on.
– Inicijativa grupe građana iz Žitišta za podizanje spomenika Rokiju jeste interesantna, ali mislim da lokalna samouprava takvu ideju ne može da podrži jer ima važnijih poslova. Prioritet je završetak vodovoda, kanalizacije i završetak započete industrijske zone. Građanima treba obezbediti radna mesta i bolji život, a tek potom možemo da razmišljamo o spomenicima. Logičnije bi bilo da to bude spomenik nekoj istorijskoj ličnosti iz srpske kulture ili književnosti, nego pomenuta ličnost oko koje se digla tolika prašina – ocenjuje Sandić.
Prema njegovim rečima, građani opštine Žitište treba da znaju da inicijativu poput ove ne može da podrži SO, niti ona može da dobije zeleno svetlo za finansiranje. Za građane Žitišta postoje važnije investicije – decidiran je Sandić. Na ove tvrdnje, Zoran Babić odgovara da nema razloga za brigu. Još uvek se ne zna gde bi potencijalni spomenik bio lociran, ni koliko bi koštao. Građani opštine Žitište, prema mišljenju Marčete, mogu samo da privuku turiste ovakvim gestom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari