– Javna ustanova Centar za podršku djeci i porodici u Bijelom Polju sprovodi kampanju „Potraži pomoć – riješi problem“, u cilju borbe protiv nasilja nad djecom. Partneri na ovom projektu, koji će trajati do 20. novembra, međunarodnog Dana dječjih prava, su lokalna zajednica, opština, policija, škole, Centar za socijalni rad, pravosuđe, nevladine organizacije i građani. Kordinator Centra za pomoć djeci i porodici Vesna Pavićević ističe da je Vlada Crne Gore podržala ovaj projekat, u skolopu kojeg se sprovodi akcija borbe protiv nasilja nad djecom.

– U Bijelom Polju, kao i u gradovima u okruženju identifikovan je problem maloljetničke delikvencije. Zbog toga svi zajedno moramo preduzeti sve mjere da suzbijemo taj problem. I to tako što ćemo raditi kroz preventivne programe, a represiju staviti u drugi plan. Mislim da je najbitnije edukovati djecu i roditelje, nastavnike i građane. Dakle, trebalo bi poraditi na ranoj detekciji, identifikaciji samog problema, kako bismo ga suzbili prije nego što dođe do glavnog problema maloljetničke delikvencije. Naš zadatak je sveobuhvatna zaštita djeteta, kaže Pavićević.

Koji su glavi uzroci maloljetničke delikvencije?

– Glavni problem za to kod nas je siromaštvo. Loši socijalni miljei u porodicama. Iz toga se prouzrokuju i drugi problemi, a to je nesređenost u porodici, nasilje očeva koji su skloni alkoholizmu. Kod djeteta koje živi u nesređenoj prodici i trpi nasilje, javlja se problem rizičnog ponašanja. Ta djeca, bježeći od problema u porodici, mogu da naprave nešto da bi sebi obezbijedila, kako ona misle, bolji život. Sa druge strane, u školama imamo dosta problema sa takozvanim vršnjačkim nasiljem. I tu možemo da kažemo da je zastupljen socijalni status, gdje dijete može samo da sanja o nekim dobrim patikama koje njegov vršnjak ima. Iz takvih i sličnih razloga dolazi do vršnjačkog nasilja. Mnogo je faktora koji utiču da maloljetnik postane delikvent. Zbog toga moramo preventivno da djelujemo u tom pogledu, a onom djetetu koje je već uradilo neko krivično djelo moramo da pomognemo da to više ne čini. Čini mi se da Centar za pomoć djeci i porodici uspijeva u tome, jer smo do sada kroz slučajeve posredovanja imali oko 80 djece i nijedno od njih nije postalo prestupnik.

Otkud, najčešće, potiče agresivnost kod maloljetnika?

– Maloljetnici svoju agresivnost najviše ispoljavaju kroz tuče. Uzroci su različiti, ali ja mislim da je jedan od glavnih uzroka i to što roditelji nemaju vremena za svoju djecu. Zbog toga naš Centar insistira na saradnji sa roditeljima. Jer, oni prvenstveno treba da prepoznaju problem kod svog djeteta i trebalo bi, u tim slučajevima, nama da se obrate. U tom cilju, mi u Centru sprovodimo i školu za roditelje, kroz koju je već prošlo 17 roditelja. Tu školu vode dva psihologa, koji kod polaznika unapređuju roditeljske vještine.

Koji su prvi pokazatelji maloljetničke delikvencije?

– Ako dijete pokazuje agresivnost u kući, ako ne dolazi na vrijeme kući i ako škola obavještava roditelje da njihova djeca ne dolaze na časove, roditelj mora odmah da reaguje. Problem je što su roditelji prezauzeti svojim obavezama i zanemaruju svoju djecu. Najčešće razmišljaju na način: „proći će to“, a dijete, kada osjeti da mu se ne vodi mnogo računa, dobija posebnu slobodu i počinje da se ponaša onako kako ne odgovara ni njemu ni školi, ni roditeljima, ni zajednici. Dakle, svi problemi kod maloljetničke delikvencije nastaju u porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari