Ne. Ne slažem se da nam je potreban kandidat koji će da razbije nos Obami na novembarskim izborima. Potreban je neko ko će da ga nokautira i zauvek eliminiše iz političkog života. A, ja sam jedini koji to može da učini.

I garantujem vam večeras da ću to učiniti 6. novembra – poručio je preksinoć nekadašnji lider kongresnog Predstavničkog doma Njut Gingrič, u poslednjoj TV debati četvorice preostalih republikanskih kandidata pred njihovo današnje čistilište u Južnoj Karolini (ne baš nešto posebno ekonomski razvijenoj državi sa juga, poznatoj po većinskom konzervativnom političkom opredeljenju).

Posle tri uvodne nedelje ovih, inače, višemesečnih partijskih kvalifikacija već se prepolovila lista pretendenata na republikansku predsedničku nominaciju. U četvrtak se iz trke povukao i guverner Teksasa Rik Peri (posle Kejna, Bakmanove i Hantsmana), apelujući pritom na svoje sledbenike da iz sve snage podrže kandidaturu gorepomenutog Gingriča.

Posle Južne Karoline, karavanu opozicionih pretendenata na vašingtonsku Belu kuću predstoji, do pred kraj juna, obilazak još 47 država iz sastava SAD. U vođstvu je, trenutno, nekadašnji guverner Masačusetsa Mit Romni (kako prema broju dosad osvojenih glasova, tako i po procentima koje dobija u relevantnim anketama), ali je na tom terenu i dalje veoma primetna jedna kuriozitetna situacija u onom delu ovdašnje javnosti koja navija za samo jedan mandat u tekućoj predsedničkoj karijeri Baraka Obame.

Konkretno: „umerenom konzervativcu“ Mitu Romniju, bez obzira na najveći broj dosad osvojenih glasova na početku ovih kvalifikacija, daju se slabije šanse u eventualnom novembarskom duelu sa aktuelnim predsednikom od iskusnog Njuta Gingriča i doskorašnjeg senatora iz Pensilvanije Rika Santoruma. U opticaj je, šta više, već uveliko puštena i parola „Bilo ko, samo ne Romni“, koja je unazad par dana već poprilično počela da hvata koren i koja bi, kao takva, kako se čuje sa lica mesta, mogla da rezultira i nekim iznenađujućim ishodom današnjeg preliminarnog izjašnjavanja u Južnoj Karolini. Uključujući u te kombinacije i 76-godišnjeg kongresmena iz Teksasa Rona Pola, koji se i dalje sjajno drži u ovoj konkurenciji i, kako pokazuju ankete, svoj zavidni rejting drži zahvaljujući prevashodno podršci nove generacije aktivista i simpatizera. U četvrtak, tokom dvočasovnog TV prenosa, četvorka preostalih potencijalnih predsedničkih kandidata razračunavala se (povremeno bez dlake na jeziku) oko trenutno ključnih pitanja predizborne kampanje – američke ekonomske krize i smanjenja stope nezaposlenosti, imigracionog problema, kao i sve ugroženije vodeće pozicije SAD u konkurenciji globalnih sila.

U toj debati bilo je svega i svačega, uključujući i brutalan Gingričev napad na voditelja CNN zbog pokretanja pitanja o njegovom drugom razvodu (i to na samom početku debate, pre nego što se prešlo na zadatu debatnu temu). Vremena i interesa u ta dva sata, međutim, jedino nije bilo za sadašnju i buduću spoljnu politiku Vašingtona ili ičeg drugog vezanog za poziciju prema ostalom svetu. Kao što je to, uostalom, bivalo i svih ovih proteklih nedelja, otkako je ovaj karavan republikanskih kandidata za Belu kuću počeo da šparta Amerikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari