Kada bi pobedničko postolje imalo šest stepenika utisak je da bi bilo premalo za sve selekcije koje kvalitetom figuriraju za jedno od odličja na predstojećem Evropskom košarkaškom prvenstvu u Litvaniji (31. avgust – 18. septembar).

Mamac zvani viza za naredne Olimpijske igre u Londonu 2012. godine bio je dovoljno veliki za sve Evropljane koji nastupaju u NBA ligi. Sada već davne 1998. lok aut u najkvalitetnijem prvenstvu na svetu bio je najbolji izgovor za iste te Evropljane da ne nastupe na planetarnom šampionatu u Atini. Vremena su se očigledno promenila tako da će se u Litvaniji, uprkos predstojećem lok autu, pojaviti braća Gasol, Rudi Fernandez, Dirk Novicki, Toni Parker, Andrea Barnjani, Marko Belineli, Danilo Galinari, dakle košarkaši od kojih bi mogao da se sastavi respektabilan NBA tim kadar da se domogne šampionskog prstena.

Utisak je da će zvanični prvak Starog kontinenta reprezentacija Španije i ovoga puta biti neprikosnovena. Braća Gasol, Kalderon, Navaro, Rubio, Fernandez, Ljulj, Rejes, Ibaka dovoljna su garancija selektoru Serđu Skariolu da će njegova „crvena furija“, na najbolji način, zlatnim pečatom overiti olimpijsku vizu. Odlukom da odstrani pojedine kvalitetne igrače poput Frana Vaskeza ili Mumbrua Skariolo bi mogao sam sebi da „skoči u stomak“ budući da će se na centarskim pozicijama osloniti „samo“ na usluge Paula i Marka Gasola, dok će na mestima beka i krila imati vrhunske Navara i Fernandeza, ali i nepredvidive Ljulja i San Emeterija. Španija je ubedljivim trijumfima u pripremnom periodu (Francuska, Slovenija, Litvanija pobeđene sa više od 20 poena razlike), pokazala da u defanzivi poseduje igrače izvanrednih motoričkih sposobnosti i da je upravo u tom aspektu ubedljivo kvalitetnija u odnosu na konkurente.

Litvanija će zahvaljujući domaćem terenu, ali i činjenici da su momci iz Žalgirisa stasali u igrače visokog ranga svakako konkurisati za jednu od medalja. Mada su u kontrolnim mečevima pokazali određene oscilacije i evidentne slabosti (mlaka odbrana naročito u igri dva na dva, slaba prodor igra…), s obzirom na to da su poraženi od Slovenije, Španije i Rusije, Litvanci će igru sigurno graditi u reketu. Lavrinovič, Jevtokas, Valančiunas najbolja su garancija raznovrsnosti i nepredvidivosti njihove centarske linije. Naravno, nikako ne bismo smeli da zaboravimo prodor igru eksplozivnog Pocijusa, lucidnost prekaljenog Jasikevičiusa, „mekanu ruku“ Jasaitisa i Kaukenasa kao i darovitost prilikom šuta proverenih snaga iz Lijetuvosa i Žalgirisa.

Francuska je najzad uspela da iz pobedničkih truba dozove „lovce na zlato“. Osim dobro poznatih kvaliteta Parkera, Batuma, Dijaa, Pjetrusa, De Koloa, Francuzi su dolaskom Joakima Noe dobili izuzetno kvalitetnog igrača u samom reketu. Centra Čikago Bulsa krasi izvanredan raspon ruku, odlična koordinacija pokreta i solidna leđna tehnika. Noa je odličan u ofanzivnom skoku, ali mu šut nije dobar, pogotovo sa distance, zbog čega je mnogo bezopasniji kada se istera iz reketa.

Od rivala u prvoj fazi, selekcija Srbije imaće značajne konkurente (osim Francuske) u vidu Nemačke, Italije, ali i Izraela. Mada u ovom trenutku tako ne izgleda, utisak je da će „orlovi“ preleteti Italijane na startu takmičenja. „Azuri“ se jesu pojačali odazivanjem Barnjanija, Galinarija i Belinelija, ali i dalje imaju strahovitih problema u odbrani, dok u napadu nemaju izgrađenu rutinu. Nemačka je dolaskom fantastičnog Novickog i kvalitetnog Kejmena dobila nasušan kvalitet pod košem. U pripremnom periodu istakli su se šuteri Bencing i Švetel, dok je Plajs pokazao da će biti dostojna zamena Kejmanu. Nemci su najtanji na pleju, budući da Haman i Šafarcik sigurno nemaju kvalitet za najviše domete.

Čuda možemo očekivati od Ukrajine, Gruzije i Poljske, dok će Turci najverovatnije biti najneprijatnije iznenađenje. Grčka i Rusija bi mogle da obezbede plasman na predolimpijski turnir naredne godine, dok će reprezentacija Srbije zapravo biti enigma čije ćemo značenje otkrivati u toku prvenstva.

Učinak konkurenata

Nemačka 7-3, Izrael 2-5, Letonija 0-7, Francuska 7-1, Španija 6-1, Italija 6-2, Grčka 7-1, Slovenija 7-2, Hrvatska 7-2, Rusija 5-2, Gruzija 5-3, Ukrajina 5-3, Litvanija 4-4, Crna Gora 3-3, Turska 3-3.

Sastavi grupa

Grupa A: Španija, Turska, Poljska, Portugal, Velika Britanija, Litvanija.

Grupa B: Srbija, Nemačka, Italija, Francuska, Izrael, Letonija.

Grupa C: Grčka, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Finska.

Grupa D: Rusija, Slovenija, Bugarska, Gruzija, Ukrajina, Belgija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari