Uprkos tome što su od ove godine domaća takmičenja izgubila na suštinskoj vrednosti, s obzirom na to da je ABA liga jedina zadržala prohodnost prolaska u Evroligu i Evrokup, u Srbiji je „Kup Radivoja Koraća“ i dalje na ceni.

Najkvalitetnije kup takmičenje u regionu, bez premca, okupiće od 7. do 10. februara u Kragujevcu osam ekipa, od kojih se Partizan, Crvena zvezda i domaćin Radnički izdvajaju na osnovu igračkog kadra. Prvog dana četvrtfinala sastaće se Mega Vizura i Vršac (18.30), odnosno Partizan i Sloboda (21.00). Za prolaz u polufinale u petak će snage odmeriti Radnički i Metalac (18.30), kao i Crvena zvezda i Vojvodina (21.00).

Pravila Košarkaškog saveza Srbije nalažu da svaki tim u sastavu može imati maksimalno četiri strana igrača. Na osnovu člana 63 Statuta KSS strani igrač je svaki košarkaš koji ne ispunjava kriterijume za nastup u reprezentaciji Srbije. To ujedno znači da posedovanje srpskog pasoša nije dovoljan uslov ukoliko je igrač nastupao za neku drugu reprezentaciju.

U skladu sa tim, crno-beli su odlučili da ne prijave novopridošlog Žofrija Lovernja, Zvezda je „precrtala“ Eltona Brauna, dok je Radnički do poslednjeg trenutka pokušao da tumačenjem Statuta registruje igrače rođene u Srbiji ili srpskog porekla koji su nastupali za druge reprezentacije (Marković, Ćapin, Borisov). Svestan da u sastavu ima čak osmoricu stranaca, od kojih Varda i Vortington ne mogu da igraju zbog povreda, uz standardnog Vajta, Miroslav Nikolić je zbog nepokolebljivosti vodećih ljudi KSS, za završnicu kupa prijavio Ćapina, Borisova i Emeninga. Samim tim odrekao se usluga Markovića i Vizera. Zbog ovakvih kadrovskih promena, šansu će gotovo izvesno dobiti Miljenović, Dimić i Jović.

Iako rezultati to ne pokazuju, košarkaši Partizana su sigurno prvi favoriti na završnom turniru. Duško Vujošević u rotaciji koristi jedanaest igrača. Crno-beli su u stanju da u kontinuitetu održavaju visok ritam. Atletski su najdominantnija ekipa. Skloni su oscilacijama, a pritom Musli, Gagić i Milutinov nikako ne uspevaju da u napadu uspostave dominaciju pod košem. Partizanu je skok jača strana, dok u šutu sa distance takođe puno osciliraju. Ipak, ukoliko se Lučiću pridruži još jedan spoljni igrač, Partizan u Kragujevcu može po 14. put u istoriji da podigne pehar nacionalnog kupa, odnosno šesti u nizu. Crno-beli će u Zvezdi imati ravnopravnog konkurenta. Vlada Vukoičić takođe koristi jedanaest igrača u rotaciji. Zvezda ima solidan balans između spoljne i unutrašnje linije, a saradnja bi trebalo da bude još bolja dolaskom Predraga Samardžiskog. Prva napadačka opcija svakako je Igor Rakočević, čije ofanzivne performanse u zapećak bacaju njegove prosečne partije u odbrani. Raško Katić se nametnuo kao najbolja opcija na petici, a od njihove komunikacije umnogome i zavisi napadački učinak čitavog tima. Skot, Simonović i Lazić zaduženi su za promenu ritma, bolji kontranapad i agresivniju odbranu, dok je Savović najdominantnija figura u skoku, pogotovo defanzivnom. Zvezda na pleju ima određenih problema, napadi su im dosta statični, bez jasnih alternativnih kretnji nakon prvog pasa i postavljene akcije. Radnički će na završnom turniru nastupiti bez četvorice standardnih igrača. Kragujevčani će posebno biti osetljivi na mestu centra, bez petice sa izgrađenom leđnom tehnikom. Umnogome će se oslanjati na šut, maksimalno će širiti igru, dok će za prodor biti zaduženi Vajt, Borisov i iskusni Krstović. Dimić, koji je prošle sezone blistao u dresu Radničkog basketa, mogao bi prijatno da iznenadi, kao i Jović, bivši igrač Sloge. Sinovec zbog gripa nije trenirao poslednjih sedam dana, tako da je veliko pitanje da li će biti u stanju da u visokom ritmu odigra tri utakmice u isto toliko dana.

Mega Vizura dolazi u Kragujevac kao lider domaćeg prvenstva. Trener Dejan Milojević na raspolaganju ima nekolicinu vrlo talentovanih igrača na čelu sa Vasilijem Micićem i Sašom Avramovićem. Nemanja Krstić i Nemanja Dangubić, pridošlice iz Vršca, slove za perspektivne, atletski vrlo interesantne igrače. Na petici je poznati Boban Marjanović, koji prosečno beleži dabl-dabl učinak (18 poena, 12 skokova), a značajnu pomoć u unutrašnjoj liniji ima od iskusnog Ćakića i mladih Bojića, Lukovića i Miškovića, kojima bi u Kragujevcu trebalo da se pridruži Novica Veličković. Vojvodina je možda i najkompaktniji tim u domaćoj ligi. Imaju nekolicinu iskusnih igrača (Marojević, Zeković, Marković, Kužeta, Čović), potpomognuti vrlo zanimljivim košarkašima Kalinićem i Đumićem. Vršac je posle puno turbulencija uspeo da okupi vrlo interesantan tim prepun nekadašnjih reprezentativaca u mlađim kategorijama (Milošević, Radović, Mitrović, Maravić, Novak), koji značajnu podršku imaju od iskusnih Vuksanovića i Cvetkovića. Metalac takođe ima čitav niz prekaljenih igrača (Marojević, Bakić, Mijović, Kruščić, Živanović, Balmazović). Valjevci su zvanični osvajači Kupa Srbije i u meču sa Radničkim tražiće svoje šanse pre svega u reketu, ali i preko vrlo kvalitetnih i iskusnih bekova Kruščića i Bakića. Užička Sloboda će biti jedini pravi autsajder, jer ih u četvrtfinalu očekuje Partizan.

„Žućkova levica“

Renomirano evropsko takmičenje „Kup Radivoja Koraća“ igralo se od 1972. do 2002. godine. Naziv je dobilo po jednom od najboljih strelaca u istoriji evropske košarke Radivoju Koraću, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći 1969. Pobednik je dobijao pehar u vidu prepoznatljive „Žućkove levice“. Prvi osvajač bila je zagrebačka Lokomotiva, a poslednji francuski Nansi. Nakon ukidanja navedenog međunarodnog takmičenja završni turnir srpskog kupa preuzeo je naziv „Kup Radivoja Koraća“. Partizan je sa pet vezanih pehara najtrofejniji tim u nacionalnom kupu pod novim imenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari