Izložbom izdanja „Plavog čuperka“ u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, počeli su ovogodišnji osmi Antićevi dani, koji će trajati do subote. Posetioci su na ovoj zanimljivoj izložbi mogli da vide mnogobrojna izdanja čuvene zbirke pesama, ali i originalni rukopis Mikine istoimene pesme. Izložbu su otvorili Draško Ređep i Raša Popov, a tom prilikom Ređep je istakao da priča o Dorijanu Greju u slučaju „Plavog čuperka“ ima ogroman smisao, jer mi starimo a „Plavi čuperak“, kome je tek 50 godina, mladolik i drugačiji, traje u velikim tiražima i na raznim geografskim destinacijama.

– Ovaj trenutak je uzbudljiv jer sam ja pre ravno 50 godina promovisao prvo izdanje ove zbirke pesama u beogradskom Ateljeu 212. Taj rukopis ima zanimljivu priču jer je godinu i po dana „obilazio“ razne izdavače da bi se konačno pojavio pred mladim pokoljenjem. Protiv ove knjige bili su takozvani „ovlašćeni modernisti“, skroz ponikli iz stroge centrale nadrealizma, dok su naši tradicionalni pisci i te kako pomagali njeno izdavanje. Antić je ovom knjigom postao jedan od lidera moderne, nove osećajnosti u dečijoj poeziji. „Plavi čuperak“ je nesumnjivo naša najpopularnija knjiga, jer su njeni tiraži mnogo veći nego tiraži nekih dela naše klasične književnosti – kazao je Ređep.

Raša Popov ispričao je neke detalje iz Antićeve biografije i naglasio da je on bio „višestruki duh“ i multitalentovan čovek. Takođe, kako je rekao, Mika je bio milosrdan i dobre duše, ali isto tako žestok i robustan. Bio je poseban, ali su ga mnogi, kako je dodao, pogrešno razumeli.

Antićevi dani svečano će biti završeni danas uručenjem nagrada u Gradskoj kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari