Ishod parlamentarnih izbora u Ukrajini od suštinskog je značaja za ponovno ujedinjenje partija „narandžaste revolucije“ u cilju formiranja vlade. Ali, Ukrajinci strahuju da bi zemlja ponovo mogla da se suoči s prevarom koja je pokvarila glasanje iz 2004. Pažnja je s proruski orijentisanog premijera Ukrajine Viktora Janukoviča, čija stranka vodi na izborima, usmerena na manje partije, kao što je Socijalistička partija koja će se najverovatnije priključiti njegovom bloku.

Ishod parlamentarnih izbora u Ukrajini od suštinskog je značaja za ponovno ujedinjenje partija „narandžaste revolucije“ u cilju formiranja vlade. Ali, Ukrajinci strahuju da bi zemlja ponovo mogla da se suoči s prevarom koja je pokvarila glasanje iz 2004. Pažnja je s proruski orijentisanog premijera Ukrajine Viktora Janukoviča, čija stranka vodi na izborima, usmerena na manje partije, kao što je Socijalistička partija koja će se najverovatnije priključiti njegovom bloku. To bi blokiralo napore predsednika Juščenka i harizmatičnog opozicionog lidera Julije Timošenko da zajednički osvoje većinu u parlamentu.
Do juče popodne prebrojano je samo 97.45 odsto glasova. Centralna izborna komisija saopštila je da premijerova partija vodi na parlamentarnim izborima sa 34,17 odsto osvojenih glasova, a sledi prozapadni blok Julije Timošenko sa 30,83 odsto glasova. Koalicija prozapadno orijentisanog predsednika Viktora Juščenka osvojila je 14,29 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija. Komunistička partija dobila je 5,36 odsto glasova, blok Litvina 3,97 odsto, a Socijalistička partija 2,92 odsto. Za ulazak u parlament potrebno je preći cenzus od tri odsto.
Timošenkova i Juščenko su se juče proglasili pobednicima na izborima i pokrenuli planove za formiranje novog kabineta. Ali i premijer Janukovič tvrdi da je pobednik.
Nekolicina političkih lidera žalila se zbog sporog prebrojavanja glasova. Mikola Tomenko, pomoćnik Timošenkove, tvrdi da postoje pokušaji da se glasanje lažira u korist Socijalističke partije kako bi ona ušla u parlament. Tomenko tvrdi da su izborne komisije iz 11 okruga lažirale rezultate. „Kašnjenje s prebrojavanjem nije samo cinični pokušaj da se prekrši zakon, već želja da se izborni rezultati u potpunosti izmene“, rekao je on.
Čak iako „narandžasti tim“ bude formirao većinsku koaliciju, analitičari tvrde da bi taj savez mogao da bude klimav. Dve partije su se već dogovorile o podeli mesta u kabinetu i u skladu s tim dogovorom bi Julija Timošenko postala premijer. Ona je, međutim, potvrdila svoju nameru da se takmiči u trci za novog predsednika zemlje 2009. Juščenko se nije izjasnio da li će se ponovo kandidovati, ali se to očekuje. „Dva lidera koja teže istom, predsedničkom, položaju čine „narandžastu koaliciju nestabilnom“, rekao je Mihajlo Pohrebinski, nezavisni politički analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari