Najstarija i jedina televizija u Svilajncu i okolini, TV Svitel, uskoro će prekinuti emitovanje programa zbog toga što na regionalnom konkursu nije dobila frekvenciju, a lokalnim konkursom nije ni predviđeno da Svilajnac ima svoju TV stanicu.

Uredna građevinska dozvola

Televizija Svitel od 2000.

Najstarija i jedina televizija u Svilajncu i okolini, TV Svitel, uskoro će prekinuti emitovanje programa zbog toga što na regionalnom konkursu nije dobila frekvenciju, a lokalnim konkursom nije ni predviđeno da Svilajnac ima svoju TV stanicu.

Uredna građevinska dozvola

Televizija Svitel od 2000. program u kontinuitetu emituje s lokacije Visak – Rača na 32. kanalu gde je RTU Resava. „Svitel poseduje plac površine pet ari, na kojem je izgrađen objekat od 20 metara kvadratnih i metalni stub visine 36 metara, sa urednom građevinskom i upotrebnom dozvolom. Svitel informativno pokriva opštine Svilajnac, Rača, Lapovo, Batočinu i Žabare“, kaže Starinac.

Naime, konkurs za lokalno pokrivanje Republičke radiodifuzne agencije (RRA) nije predvideo da Svilajnac ima lokalnu TV, a planom raspodele frekvencija jasno je definisano da je Svilajnac predviđen na 32 kanalu, kao Svilajnac – Visak, ali je isti kanal dodeljen požarevačkoj TV Sat, tako da je Svilajnac ostao bez TV kanala za emitovanje svog programa.

Šta misle građani

Dragiša Miladinović, advokat iz Svilajnca, kaže za naš list da je nezavisno novinarstvo na tim prostorima upravo poteklo od TV Svitel, koja je začetnik demokratskih promena u Svilajncu i okolini, a da „sada politički moćnici hoće da je ugase“.

– Mora se imati u vidu da je gledanost TV Svitel velika i u drugim opštinama koje nemaju svoje televizijske stanice – naglašava on.

Ljiljana Marjanović, radnica iz Svilajnca, kaže da bi bila ogromna šteta ukoliko TV Svitel prekine sa emitovanjem programa.

– Svitel je uvek imao normalan i aktuelan program. Ogromna je potreba za ovom televizijom u našoj i u susednim opštinama – objašnjava ona za Danas.

– Konkurs RRA za regionalne frekvencije doveo je do toga da je 32. kanal, na kojem već 14 godina radi naša TV, ušao u regionalno pokrivanje. Kada krene program TV Sat koja ni na koji način nije povezana sa opštinom Svilajnac, TV Svitel će morati da se ugasi – objašnjava za Danas direktor TV Svitel Miroslav Starinac.
On ukazuje da je TV Svitel 20. septembra poslala zahtev i Savetu RRA i Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) da ponovo razmotre slučaj ove stanice i „pronađu tehničko rešenje, pre nego što regionalni emiter koji je dobio dozvolu uđe u posed kanala 32“.
– RATEL nam je poslao odgovor u kojem se navodi da se za sva pitanja u vezi s javnim konkursima i revizijom Plana raspodele frekvencija obratimo RRA – kaže Direktor TV Svitel, dodajući da od Saveta RRA još nisu dobili odgovor.
Starinac objašnjava da su uz zahteve RRA i RATEL podneti i prilozi (dostavljeni našoj redakciji) opština Batočina, Rača i Lapovo s molbom Savetu RRA da pronađe rešenje kako bi TV Svitel nastavila sa emitovanjem programa. Predsednik opštine Batočina Radiša Milošević u svom zahtevu Savetu RRA navodi da je TV Svitel svojim programom u minuloj deceniji doprinela razvoju lokalne samouprave i razvoju demokratskih procesa i „zbog toga je u interesu opštine da ova TV nastavi s radom“. Predsednik opštine Rača Dragan Stevanović u molbi je istakao da je lokalna samouprava sa ovom TV, s obzirom na to da se predajnik TV Svitel nalazi na teritoriji opštine Rača, na brdu Visak, čime je omogućeno da signal ove televizije pokrije celu teritoriju opštine, proteklih godina uspostavila izvanrednu saradnju.
Opštinski odbor Demokratske stranke u Svilajncu takođe je uputio molbu Savetu RRA da omogući da opština Svilajnac dobije lokalnu TV stanicu.
– Televizija Svitel mnogo znači ne samo za opštinu Svilajnac, već i za okolne opštine i ukoliko se ne poništi odluka RRA i ne pronađe neko drugo tehničko rešenje, ova mesta će biti na velikom gubitku. Ova TV je od osnivanja uvek bila otvorena za DS i veoma dobro sarađujemo – kaže za Danas predsednik OO DS Radiša Stevanović.
Direktor TV Svitel Miroslav Starinac naglašava da je potpredsednik Vlade Božidar Đelić u emisiji TV Svitel „Svi-tel gost “ 25. aprila ove godine rekao da imati medije u Svilajncu može da bude važno za njegov razvoj. „Znamo da u Jagodini postoji jaka TV i ne bi bilo dobro za Svilajnac da bude jedna od retkih opština koja nema svoju frekvenciju“, navodi se u stenogramu Đelićeve izjave. Isto tako, u stenogramu izjave ministra pravde Dušana Petrovića iz iste emisije, ali 21. aprila, piše da je „vrlo je loše da Svilajnac nema TV frekvenciju, te da bi bilo vrlo važno da se učini sve što je proceduralno moguće da kod nadležnih organa, pre svega kod Radiodifuzne agencije, bude učinjen potreban korak da se takvo loše stanje stvari izmeni“.
Starinac ukazuje da će, ukoliko odluka Saveta RRA ne bude promenjena, ova televizija svim dozvoljenim pravnim sredstvima nastaviti borbu za dobijanje frekvencije. Član Saveta RRA Slobodan Đorić kaže da je RRA u saradnji s RATEL napravila plan mreža za regionalno pokrivanje.
– Požarevac, kao centar jednog regionalnog područja, morao je da dobije regionalnu mrežu s tri predajnika. Nažalost, u tu mrežu ušao je kanal 32, na kojem je program godinama emitovala TV Svitel – objašnjava on.
Đorić ističe da je to područje gusto i da nema prostora u tehničkom smislu, pa su bez TV kanala ostale opštine Batočina, Rača, Topola…
– Svilajnac zaslužuje da ima lokalnu TV stanicu, budući da TV SAT i Palma plus iz Jagodine, koje pokrivaju Svilajnac, ne mogu da zadovolje lokalne potrebe stanovništva. Kada se izvrši legalizacija lokalnih TV stanica, po već raspisanom konkursu, i kada one krenu da emituju program nije isključeno da se pronađe mogućnost da TV Svitel na nekom drugom kanalu, ali s manjom snagom, pokrije opštinu Svilajnac – naglašava član Saveta RRA Slobodan Đorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari