Novi Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović juče je preuzeo tu dužnost u Sarajevu. Srpski diplomata i političar Goran Svilanović ranije je radio kao koordinator za ekonomske i ekološke aktivnosti u OEBS-u. Od 2000. do 2004. Svilanović je bio ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije/Srbije i Crne Gore.


Svilanović je izrazio zadovoljstvo imenovanjem na poziciju u RCC-u i dodao da su „podržavanje evropskih i evroatlantskih integracija osnovne aktivnosti Savjeta za regionalnu saradnju“. „Iako u regionu postoje mnogi izazovi koji se odnose na borbu protiv posledica ekonomske krize, organizovanog kriminala i korupcije, prvi prioritet RCC-a biće izrada Strategije za jugoistočnu Evropu, sa konkretnim ciljevima unapređenja trgovine, investicija, obrazovanja i upravljanja do 2020. godine“, poručio je Svilanović.

On je najavio i nastavak angažmana RCC-a u oblasti infrastrukture, energetike, bezbednosti, kulture, parlamentarne saradnje i razvoja medija. Gorana Svilanovića su na mesto generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju imenovali ministri spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP). Svilanović je na ovom mestu nasledio Hidajeta Biščevića, prvog Generalnog sekretara RCC-a, koji je ovu dužnost obavljao pet godina.

Kao naslednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, RCC pomaže regionalnu saradnju i podržava evropske i evroatlantske integracije u jugoistočnoj Evropi. Sedište RCC-a je u Sarajevu, a njegovo članstvo broji 46 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari