SZO: Balkan je postao „sub-regionalno” žarište tokom leta 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu sa velikom pažnjom prati ono što se dešava u regionu Balkana u ovom trenutku, a regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge rekao je danas na konferenciji za štampu da će se situacija pratiti veoma intenzivno kako ne bi došlo do pogoršanja stanja.

„Kako ste spomenuli Balkan želim da izrazim zahvalnost Direktoratu za susedstvo Evropske komisije, jer smo ujedinili snage kako bismo pojačali tehničku i političku pomoć kako bi ovaj Direktorat mogao pomoći Balkanu. A, ja lično imam redovne telefonske konferencije s ministrima zdravlja svih ovih zemalja”, rekao je Kluge u odgovoru na pitanje N1.

Kada je u pitanju nešto širi pogled na borbu protiv COVID, Kluge smatra kako je neophodno da se pojačaju mere, ali i da komunikacija s javnošću bude što jasnija i direktnija.

„Odgovor na virus je bio dobar u onim područjima koja su aktivno ušla u borbu. Najbolja strategija za borbu protiv virusa je da se pojača testiranje, praćenje, lociranje, izolacija i briga sa velikom pažnjom. Ali odgovornost je na obe strane. Lideri moraju biti proaktivni uključujući krizno komuniciranje koje mora biti jasno i konzistentno i osigurati poverenje javnosti”, rekao je on.

A, onda, kako je dodao, tu je odgovornost na svim pojedincima i građanima.

U pojedinim zemljama vidimo zamor zbog borbe protiv virusa i sa zemljama radimo na identificiranju razloga za taj umor. Zbog toga proučavamo društvene i kulturološke uslove i pomažemo zemljama da prilagode svoj pristup, zaključio je Fluge.

Katrin Smolvud, viša oficirka za hitne programe SZO, je rekla da je Balkan razlog za zabrinutost još od juna kada je počeo rast broja slučajeva.

„U neku ruku Balkan je postao sub-regionalno žarište tokom leta. Ono što je delimično ohrabrujuće je da kako radimo sa zemljama koje su videle ovaj rast slučajeva i kako radimo u skladu s onim što je rekao regionalni direktor u određenim zemljama vidimo izravnavanje i rani pad broja slučajeva. Moraćemo raditi još jače kako bismo ovaj pad održali”, ističe Smolvud.

Regionalni direktor SZO za Evropu je takođe uputio poseban poziv mladima da se ponašaju odgovorno jer niko nije imun na virus i da oni koji žele mogu se zabaviti, ali da zbog toga nemaju pravo dalje da šire viruse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari