Šta Svetska zdravstvena organizacija kaže o iskopavanju litijuma? 1Foto: Shutterstock/Adwo; Cavan-Images

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji povodom iskopavanja litijuma navodi da njegov uticaj na zdravlje zavisi od više faktora, odnosno, da u velikoj meri zavisi od procesa putem kojih se litijum kopa i ekstrahuje.

Uticaj na zdravlje takođe može da u velikoj meri zavisi od konkretnih karakteristika životne sredine na mestu gde se eksploatacija odvija, a u te karakteristike spadaju i prirodni resursi kao što su voda i biodiverzitet.

„U krajnjoj liniji, svako iskopavanje rude ima direktni ili indirektni uticaj na zdravlje i postoje međunarodno priznate dobre prakse i preporuke za minimizovanje ove vrste uticaja“, objašnjavaju iz Kancelarije SZO.

Naglašavaju da su od ključne važnosti podrobne procene uticaja, kao što su i jasna i transparentna komunikacija i angažovanje zajednica koje trpe ovaj uticaj i civilnog društva kako bi se izgradilo poverenje i osiguralo da su svi aspekti određenog projekta dobro shvaćeni i uzeti u obzir tokom svih faza projekta.

„Postoje dobro utemeljeni nacionalni i međunarodni okviri u koje spadaju i oni koje su Države članice razvile i usvojile kroz UN forume kako bi se njima rukovodio i podržao ovakav posao“, dodaju iz Kancelarije SZO.

Podsećamo, dve godine nakon odluke Vlade da se projekat Jadar ukine, Ustavni sud je doneo odluku kojom je utvrdio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Uredba je, kako je ocenio taj sud, doneta na način koji nije u saglasnosti sa Članom 3. Ustava i odredbama Zakona o Vladi i Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Četiri dana nakon toga, vlada je ponovo usvojila uredbu o iskopavanju litijuma.

Tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca potpisan je Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Memorandum su u Palati Srbija potpisali ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari