Šta Svetska zdravstvena organizacija kaže o iskopavanju litijuma?

Ostavite komentar


  1. Ovde se navodi šta kažu u predstavništvu SZO u Srbiji. SZO je organizacija UN , znači države su članice. Šef kancelarije u nekoj zemlji (lagodna i dobro plaćena pozicija) može da dođe na tu poziciju samo uz saglasnost vlasti zemlje domaćina.

  2. ,,Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama“…… Rekao bi neko da im je stalo do Srbije….. A iza se krije najstrašnija Agenda…. U svakom slučaju prodali nas za šaku dolara, a posle svega ovi naši ,,multi milioneri“, ,,bizmismeni“, postaće multi milijarderi, iseliće mlade, kao robove, a ostali će crkavati….. Divan kraj jedne istorije…. Poslednji čin genocida……

  3. Dakle vučić inzistira da se 85% litijuma prerađuje u Srbiji
    Nemci i EU bi više voljeli da se u Srbiji preradjuje 100% tako da samo čisti litijum odlazi a ostatak ostaje u Srbiji

  4. Za sad nema bezbednog kopanja bez obzira natehnologiju. A SZO se loše pokazala još u doba onh zatvaranja.

  5. Ovo što nam naša korumpirana vlast radi oko litijuma radili bi nam samo najveći neprijatelji . To se jednostavno ne može ni maskirati , ni sakriti .

  6. ako nas ovo ne ujedini nista nece … to nije samo Gornje Nedeljice, to je vise stotina lokacija u centralnoj srbiji! Ako dozvolimo da nam zagade Srbiju za svagda, onda ne treba ni da postojimo

  7. Uh što volim kada pročitam podsećamo da…pa onda okrene vodu na svoju vodenicu

  8. Ako je tacno da je podrucje bogato ne samo termalnim vodam cak sta vise bogato zdravom pijacom vodom na dubinama 80 – 100 metara koje ima visok procenat stalnog izvorista i da bi bez problema mogla da se napaja cela Vojvodina zdravom pijacom vodom, a termalna bi mogla da se koristi za banjski turizam ili tome slicno. onda nema sta da se razgovara o litijumu i rudarenju da ne pominjemo poljoprivredu, stocarstvo, povrtarstvo, sto bi moglo da donese vise prihoda od ovoga rudarenja. Litijum je na izdisaju samo slepci kod ociju to ne vide, ide Natrijum Jonske baterije pa baterije na bazi gvozdenog praha i jos po nesto a da ne pricamo o Hidrogenu kao pogonskom gorivu, isto tako cista sredina a mi udovoljavamo Nemackoj i EU da li je bas to tako. Istrazivanje je ok da se zna sta se ima i to je dovoljno, dosta kopanja. Ziveli

  9. Ne bih rekao ni da je EU za tako nešto u Srbiji sem te Nemačke koja je sebična i u okviru EU.

  10. Dakle, da rezimiramo poruku Svetske zdravstvene organizacije: Ako iskopavanje protekne kako treba, i ne bude zagađenj životnr okoline, tad će biti sve superiška, a ako bude zagađenja, biće zagađeno. Dalje, verovatno da postoji način da se ekstrahovanje uradi uz minimalnu štetu, ali ako se strogo poštuje, u suprotnom biće štete i uticaja. Blabla, moje rezime: Nećete kopati ovde!

  11. Za jednu tonu litijuma treba 500 000 litara vode i veliki rizik od zatrovanosti podzemnih voda i okoliša

  12. Ratovi će se voditi za vodu ne za otrov. Šta god ko pisao, rekao ili se zalagao treba to da zna. Pa i SZO.

  13. I SZO koristi rečnik političara!
    Može da bude, ne mora da znači!
    Neka kopaju po Evropi! Litijuma ima više u Austriji, Baskiji, izmedju Španije i Francuske… Nijovi stručnjaci neka rade procenu uticaja na životnu sredinu, a njihov narod pristane, neka kopaju.
    Nas ostavite na miru!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.