SZO: Nema razloga za paniku zbog majmunskih boginja 1Foto: Beta/AP/Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC, file

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju (SZO) Fabio Skano izjavio je danas da majmunske boginje jesu rizik za zdravlje, ali da nema razloga za paniku i da nije reč o pandemiji.

U izjavi za Radio-televiziju Srbije on je naveo da u svakom slučaju nadzor mora da se pojača i da sve zemlje moraju da budu opremljene potrebnim materijalima za testiranje, uz napomenu da Srbija ima dovoljno testova.

„Neophodno je da razumemo gde je rizik. Trenutno je to u Africi i ne postoji rizik za opštu populaciju svuda u svetu i to želim da naglasim“, rekao je Skano i napomenuo da je rizik za evropsku populaciju veoma nizak.

On je objasnio da rizik od širenja zaraze postoji jedino ako se ne preduzmu sve propisane mere, istakavši da SZO ne preporučuje zabranu međunarodnih putovanja, već nadzor i kontrolu.

„Moramo biti na oprezu, ali to nije razlog da se širi panika, jer to što je proglašena javnozdravstvena kriza, to ne znači da je pandemija“, rekao je Skano.

Pre više od nedelju dana Svetska zdravstvena organizacija je majmunske boginje proglasila rizikom za javno zdravlje od međunarodnog značaja. Zabeležen je i prvi slučaj van afričkog kontinenta, u Švedskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari