SZO preporučuje kortikosteroide za lečenje težih slučajeva kovida 19 1Foto: EPA-EFE JUSTIN LANE

Lečenje pacijenata obolelih od kovida 19 koji su u kritičnom stanju lekovima na bazi kortikosteroida smanjuje rizik od smrtnog ishoda za 20 odsto, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja, što je navelo Svetsku zdravstvenu organizaciju da ažurira svoje preporuke o tretmanu ove bolesti.

Analizom, kojom su objedinjeni podaci iz odvojenih ispitivanja tokom kojih su primenjivane niske doze hidrokortizona, deksametazona i metilprednizolona, je utvrđeno da kortikosteroidi doprinose povećanju šansi za preživljavanje kod pacijenata koji su ozbiljno oboleli i smešteni na odeljenjima za intenzivnu negu.

„Steroidi su jeftini i već dostupni lekovi, a naša analiza je potvrdila da su efikasni u smanjenju stope smrtnosti među pacijentima najteže obolelim od kovida 19“, kaže Džonatan Štern, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Univerzitetu Bristol, koji je radio na ovoj analizi.

Prema njegovim rečima, istraživanja sprovedena u Britaniji, Brazilu, Kanadi, Kini, Francuskoj, Španiji i Sjedinjenim Državama su pokazala dosledne rezultate, dokazujući da su ti lekovi bili korisni kod najtežih pacijenata, bez obzira na starost ili pol ili koliko dugo su osobe bile obolele.

Ovi nalazi su objavljeni u časopisu Američkog lekarskog udruženja i potvrđuju rezultate objavljene u junu, kada je deksametazon proglašen prvim lekom za koji se pokazalo da može da smanji stopu smrtnosti među teško obolelima od kovida 19.

Od tada je u nekim zemljama široko rasprostranjena upotreba deksametazona prilikom lečenja pacijenata na odeljenjima za intenzivnu negu.

Martin Lendrej, profesor medicine i epidemiologije na Univerzitetu u Oksfordu koji je radio na ispitivanju deksametazona koje je jedan od ključnih delova najnovije objavljene analize, kaže da ovi rezultati potvrđuju da lekari u bolnicama širom sveta mogu bezbedno da počnu sa upotrebom ovih lekova kako bi spasavali živote. Istraživači navode da se lečenje kortikosteroidima pokazalo kao korisno bez obzira na to da li su pacijenti bili na respiratorima u vreme kada je tetman počeo.

Šef kliničke nege u okviru programa za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije Dženet Dijaz kaže da je ova organizacija ažurirala svoje savete za lečenje tako da oni sada uključuju i „snažnu preporuku“ za upotrebu kortikosteroida kod pacijenata za ozbiljnim i kritičnim oblikom kovida 19.

„Istraživanje je dokazalo da se zahvaljujući tretmanom kortikosteroidima beleži 87 smrtnih slučajeva manje na svakih 1.000 pacijenata. To znači da su ti životi spašeni“, rekla je Dijaz.

U ažuriranim preporukama SZO, koje su objavljene na zvaničnom sajtu, navodi se da bi kortikosteroide trebalo koristiti samo u lečenju pacijenata najteže obolelih od kovida 19, ali ne i u slučajevima koji nisu ozbiljni, zbog toga što ovaj „tretman u blažim slučajevima ne donosi nikakvu korist i čak može da se pokaže kao štetan“.

Takođe, SZO je pozvala zemlje članice da obezbede dovoljne količine kortikosteroida, ali da „ne gomilaju prekomerne zalihe jer bi to drugim zemljama uskratilo pristup“.

Negodovanje zbog ukidanja maski u nemačkim školama

Berlin – Odluka o ukidanju nošenja maski tokom školskih časova u nemačkoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija izazvala je žestoke reakcije i buru negodovanja, kako među đacima i roditeljima, tako i među nastavnicima. Ministarka obrazovanja Ivon Gebauer tvrdi da je početak škole bio uspešan i da zato propisi mogu da se ublaže. Međutim, mnogi kritikuju tu odluku, javlja Dojče vele. U Nemačkoj je postepeni povratak đaka počeo od 7. avgusta, ali stopa zaraze je do sada ostala relativno niska i čak ni u školama s potvrđenim slučajevima korone nije utvrđen natprosečan broj antitela kod nastavnika i učenika.

Sanofi i Glaksosmitklajn testiraju vakcine na 440 odraslih

London – Farmaceutske kompanije Sanofi i Glaksosmitklajn saopštile su da počinju probe potencijalne vakcine za kovid 19 na odraslim osobama posle pozitivnih rezultata na pretkliničkom testiranju. Kompanije su navele da planiraju da testiraju vakcinu na 440 odraslih osoba u 11 gradova SAD, a prvi rezultati očekuju se početkom decembra. Ukoliko ti testovi budu uspešni kompanije planiraju da počnu testiranje na veliko kasnije istog meseca. Kako navode planiraju da traže regulatorna odobrenja za vakcinu početkom 2021. ako to podrže podaci sa testiranja. Dve kompanije su u julu najavile planove da sarađuju sa američkom vladom za proizvodnju 100 miliona doza vakcina, uz opciju da vlada nabavi do 500 miliona dodatnih doza u budućnosti. Britanska vlada se dogovorila da će kupiti do 60 miliona doza vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari