Tabloidi objavili da je pokrenut sistem „Pronađi me“, MUP demantovao 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Večeras, nešto pre 22 časa, na sajtovima tabloida Telegraf, Kurir, Alo pojavila se vest da je aktiviran sistem „Pronađi me“ i da se traga za devetogodišnjim detetom koja je duboko uznemirala javnost. Za N1 potvrđeno je iz MUP-a da sistem nije aktiviran, a tu informaciju potvrdio je i Igor Jurić.

Na sajtu Telegrafa u 21.47 objavljena je vest kako je nestao dečak u Srbiji, ali i da je aktiviran sistem MUP-a „Pronađi me“. Samo nekoliko minuta kasnije na sajtu Alo objavljena je ista vest.

Redakcija N1 pokušavala je da stupi u kontakt sa MUP-om kako bi proverila ovu informaciju.

U međuvremenu, da je reč o lažnoj vesti u vezi sa aktiviranjem sistema „Pronađi me“ potvrdio je za N1 Igor Jurić.

On je za N1 rekao da je lažno objavljivanje vesti o pokretanju sistema „Pronađi me“ za potragu za nestalom decom izuzetno opasno i neodgovorno.

„Ovaj važan sistem postoji kako bi spasio živote i olakšao brzu reakciju javnosti i nadležnih organa u slučajevima nestale dece. Lažne informacije ne samo da mogu izazvati nepotrebnu paniku, već i komprovitovati efikasnost pravih akcija kada su najpotrebnije. Takva zloupotreba može da odvarti pažnju resursa, suporiti reakcije i umanjiti kredibilitet sistema, što može imati tragične posledice u budućim slučajevima stvarnih nestanaka“, ocenio je Igor Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari