Predsednik Južne Afrike Tabo Mbeki prihvatio je zahtev svoje stranke Afrički nacionalni kongres (ANC) i odlučio da se povuče sa predsedničke funkcije, saopšteno je u subotu u Johanezburgu.

Odluka ANC-a da zatraži od Mbekija ostavku usledila je pošto je sud u Južnoj Africi prošle sedmice odbacio optužbe protiv bivšeg zamenika predsednika Džejkoba Zume koji je bio osumnjičen da za korupciju. U presudi se takođe navodi da su u čitiav slučaj umešane ličnosti iz visokih političkih krugova.

Posle toga, neke od najvernijih i najekstremnijih pristalica Zume tražile su likvidaciju predsednika Mbekija. „U skladu sa odlukom Izvršnog nacionalnog komiteta ANC-a koji je zatražio ostavku predsednika Taba Mbekija, predsednik je u obavezi i povućiće se čim budu ispunjene sve ustavne predpostavke“, navodi se u saopštenju predsedničkog kabineta u Johanezburgu.

Ostavka predsednika, prema ustavu Južne Afrike, mora biti potvrđena u parlamentu. Kako vladajuća ANC ima dvotrećinsku većinu, očekuje se da će to biti samo formalnost. Procenjuje se da bi ostavka Mbekija mogla da pojača političku nestabilnost u zemlji, 14 godina od okončanja aparthejda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari