Tači: Jučerašnji događaj i izlazak iz Vlade provokacija Srbije 1foto:www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da jučerašnji događaji kao i izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova predstavljaju provokaciju Srbije.

On je dodao da je danas opet razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini i da su se saglasili da je potrebno smiriti tenzije i da jedina opcija ostaje dijalog.

„Upravo na dan kada su institucije Kosova započele formiranje široke institucionalne Radne grupe, koja će sarađivati sa Upravnom ekipom i sa misijom OEBS na Kosovu za nacrt Statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom, desila se provokacija od strane Srbije“, ocenio je Tači u saopštenju, koje prenosi RTK2.

„To potvrđuje i današnja odluka Srpske liste da izlazi iz kosovskih institucija”, dodao je on.

„To što se desilo u ponedeljak, 26. marta 2018. godine, u suprotnosti je sa angažovanjem za dijalog i izgradnju trajnog mira na Kosovu, kao i pokušavanju normalizacije odnosa između Koosva i Srbije”, istakao je Tači.

On je pozvao na očuvanje mira i stabilnosti i rekao da su se oko toga složili i u razgovoru sa Federikom Mogerini.

„Pozivam sve da se poštuje i sačuva duh dijaloga između Kosova i Srbije i da ostanemo koncentrisani u normalizaciji odnosa, izgradnji dobrog susedstva i pomirenja“, rekao je Tači.

On je izjavio i da će Kosovo nastaviti da poštuje zakon.

„Kosovo ostaje posvećeno ladavini prava na čitavoj teritoriji i tražiće uvek da se poštuje zakon Kosova”, rekao je Tači.

„Žao mi je za sve što se desilo juče, ali pozivam sve da budu razumni“, zaključio je Tači u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari