Tačijeva odbrana alibijem: Nisam bio na Kosovu od novembra 1998. do marta 1999. 1foto (BETAPHOTO Koen van Weel/Pool via AP)

Bivši vođa OVK Hašim Tači danas je, pred sudom u Hagu, preko branioca tvrdio da nije bio na Kosovu od jeseni 1998. do proleća 1999, kada je OVK počinila mnoge od zločina za koje je on optužen.

Optužnica tereti Tačija za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, od marta 1998. do septembra 1999.

Zajedno s Tačijem, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su bili članovi Glavnog štaba (GŠ) OVK.

Tačijev alibi da nije bio nije bio na Kosovu od novembra 1998. do marta 1999., izložio je u sudnici njegov branilac Luka Mišetić tokom unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe Bisljima Zirapija.

Zirapi, tadašnji načelnik GŠ OVK, potvrdio je da u to vreme na Kosovu nije video Tačija, koji je inostranstvu pregovarao sa stranim diplomatama kao politički lider OVK.

Tači se, po svedoku, u tom svojstvu nije mešao u vojna pitanja na Kosovu i odgovarao je direktno komandantu GŠ OVK Azemu Sulji, koji je bio u Albaniji.

Na sugestiju advokata Mišetića, svedok je potvrdio da nije primao naređenja od Tačija

Zirapi je posvedočio i da je Tači, na sastanku GŠ OVK u martu 1999., uverio regionalne zapovednike da prihvate sporazum iz Rambujea, prenevši im obećanje američkog državnog sekretara Madlen da će NATO bombardovati Srbiju „ako Albanci prihvate, a Srbi odbiju sporazum“.

Zirapi će u ponedeljak, 8. jula, nastaviti da odgovara na pitanja Tačijeve odbrane.

U međuvremenu, sudije će danas popodne saslušati zaštićenog svedoka optužbe WO4445.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

U optužnici je identifikovano 75 žrtava – 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala „protivnicima“.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari