Deveti Internacionalni likovni susreti “Stari most”, na kojima će učestovati skoro 100 umjetnika iz 18 zemalja, počeli su u utorak u Bijelom Polju, u mjestu Lozna luka i trajaće do 10. jula.


Za razliku od prethodnih, ove godine je zamišljeno da se susreti organizuju, osim u Bijelom Polju, još i u Beranama, Mojkovcu i Kolašinu, kao jedinstven projekat pod nazivom “Tačka okupljanja”, koji će realizovati centri za kulturu iz Berana, Mojkovca i Kolašina sa NVO “Stari most” iz Bijelog Polja. “Beranski Centar za kulturu aktivnosti će organizovati u Nacionalnom domu Praćevac, Nacionalni park Biogradska gora svoje kapacitete će iskoristiti da ugosti umjetnike i prikaže prirodne ljepote kolašinskog kraja, a dio aktivnosti odvijaće se u centru Mojkovca”, rekao je organizator susreta Abaz Dizdarević.

Osim pojedinačnih, predviđene su i zajedničke aktivnosti kroz razne vidove umjetničkog izražavanja. Dizdarević navodi da u okviru projekta neće nastupiti samo likovni umjetnici koji su zaduženi za idejno rješenje zastave, već i filmski stvaraoci koji će kamerom zabilježiti sva zbivanja tokom ove desetodnevne manifestacije, kao i muzičari i kompozitori čiji je zadatak da osmisle himnu projekta. “Podizanjem zastave na mjestu koje će biti naša tačka okupljanja na planini Bjelasici zaokružićemo ovu, nadam se, lijepu desetodnevnu umjetničku priču”, dodaje Dizdarević.

Pokrovitelj programa u Bijelom Polju je lokalna samouprava. Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić kaže da je ovo deveta godina za redom kako ovdje na obalama Bistrice umjetnici na platna pretaču svoje snove, suštinska poimanja svijeta, pojava i stvari u njemu. “Ta svjedočenja će činiti bogatijom ukupnu crnogorsku i evropsku baštinu. Opština Bijelo Polje je prepoznala i podržala organizovanje i rad likovne kolonije Stari most”, kazao je Žurić.

Na ovogodišnjim Internacionalnim likovnim susretima “Stari most” učestvuje i Džeko Hodžić, akademski slikar iz Sarajeva, rodom iz Bijelog Polja. On ističe da sprema instalaciju koja će se zasnivati na određenim simbolima ovoga kraja.

– Imam plan da za potrebe kolonije uradim sjećanje na velike i nestale biblioteke i sigurno da ću povezati motive iz kulturne baštine Bijelog Polja među kojima su i Miroslavljevo jevanđelje i poznati pisci Risto Ratković i Ćamil Sijarić, kaže Hodžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari