Migraciono servisni centar (MSC) za Srbiju formiran je sa ciljem pružanja individualne pomoći i grupnog savetovanja migranata i potencijalnih migranata o rizicima ilegalne migracije, kao i o mogućnostima za zapošljavanje legalnih migranata – istaknuto je na jučerašnjoj konferenciji za novinare o projektu „Jačanje kapaciteta, informisanje i podizanje svesti u cilju promovisanja legalnih migracija u regionu Zapadnog Balkana“.

Kako je objasnila Danica Vasiljević, zamenica direktora Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), projekat je usmeren na stvaranje regionalne mreže Migracionih servisnih centara, a MSC za Srbiju, koji je smešten u filijali Voždovac NSZ za sada je jedini u Srbiji. Ona je naglasila da je cilj ovog projekta, koji se realizuje od februara ove godine, jačanje kapaciteta lokalnih vlasti, kao i razvijanje politike i najbolje prakse zemalja porekla i zemalja destinacija u sklopu njihovih potreba za radnom snagom.

Prema rečima Gregoara Gudstina, šefa misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji, projekat treba da obezbedi pouzdane informacije onima koji razmišljaju o odlasku u inostranstvo, kako bi izbegli rizike od moguće eksploatacije i zloupotreba. Milena Milivojev, nacionalni koordinator IOM-a u Srbiji,. navela je da je od letos od kada je otvoren MSC u sklopu kancelarije NSZ „Voždovac“ više od 300 potencijalnih migranata kontaktiralo kancelariju.

Više informacija zainteresovani mogu pronaći na sajtu www.migrantservicecentres.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari