Predsednik Srbije Boris Tadić biće domaćin devetog samita šefova država jugoistočne Evrope pod nazivom „Savremena umetnost i pomirenje u jugoistočnoj Evropi“, koji će se održati danas na arheološkom nalazištu Viminacijum kod Kostolca.


Na samitu će, pored predsednika Srbije, učestvovati predsednici Albanije Bamir Topi, član Predsedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, predsednik Bugarske Georgi Prvanov, Hrvatske Ivo Josipović, Makedonije Djordje Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović. Pored njih, u radu Samita učestvovaće i generalni direktor Uneska Irina Bokova, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Androula Vasiliou i generalni direktor za obrazovanje, kulturu i nasledje, mlade i sport Saveta Evrope Gabriela Bataini -Dragoni.

Grčka i Moldavija će na Samitu biti predstavljene na nivou ministra kulture i zamenika ministra kulture. Nakon plenarnog zasedanja učesnici samita obići će arehološko nalazište Viminacijum, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije. Nakon drugog dela plenarnog zasedanja medijima će se obratiti predsednik Tadić i generalni direktor Uneska Irina Bokova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari