Predsednik Srbije Boris Tadić negirao je da njegova poseta Palama predstavlja mešanje u unutrašnje stvari BiH i dodao da bi voleo da do kraja godine poseti i Sarajevo. „Neka me pozovu, odmah ću doći. Poziv do sada nije stigao.

Možda je razlog što Ratko Mladić nije u Hagu ili neko unutrašnje pitanje BiH“, rekao je Tadić za Politiku. On je dodao da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, poštuje teritorijalni integritet BiH i da nijednim potezom to neće ugroziti. „Nema govora da je poseta mešanje u unutrašnje stvari Bosne, i Srbija će uvek poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i sve što se tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, dogovore“, dodao je on. Tadić je rekao da je izgradnja škole na Palama odavno dogovorena u okviru specijalnih i paralelnih veza Srbije i RS. „Predložio sam da izgradimo školu, evo na primer, u Raškoj oblasti ili Sandžaku, koja će se zvati ‘Bosna’. Sa zadovoljstvom ću prisustvovati njenom otvaranju“, naveo je Tadić.

Hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić zahtevali su na sednici ovog tela u sredu da se Srbiji uputi protestna nota Srbiji zbog posete predsednika Srbije Palama dan ranije. Tročlano Predsedništvo je na predlog Silajdžića razmatralo Tadićevu posetu, a srpski član Nebojša Radmanović se suprotstavio o slanju protestne note, pa je odluka o tome odložena za narednu sednicu tog tela.

Tokom sednice, članovi Predsedništva razmotrili su podatak Ministarstva spoljnih poslova BiH o Tadićevoj poseti, „iz koje je vidljivo da je Republika Srbija svesno ignorisala sve uobičajene diplomatske procedure, čime je ozbiljno narušen suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH“. „Pored činjenice da je zamenica srbijanskog ambasadora samo obavestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH o Tadićevom boravku u Bosni i Hercegovini, uz komentar da će celokupnu organizaciju ove posete vrši Protokol Vlade Republike Srpske, o čemu je javnost u BiH juče obaveštena, konstatovane se dodatne ozbiljne povrede suvereniteta naše zemlje“, navodi se u saopštenju Predsedništva BiH.

 

Incko: Korektne izjave

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smatra korektnim izjave koje je predsednik Srbije Boris Tadić dao tokom posete Palama u utorak.

– Predsednik Tadić je rekao da podržava integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da BiH, samo kao integralna i celovita zemlja, može da uđe u Evropsku uniju i NATO. Izjava predsednika Tadića je korektna i u njoj nema ništa antidejtonsko – rekao je Incko novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari