Nekoliko bošnjačkih političkih partija najoštrije je osudilo prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića obeležavanju 20-ogodišnjice Republike Srpske u Banjaluci. Na ovoj svečanosti, kojoj je, uz državnu delegaciju Srbije, prisustvovao patrijarh SPC Irinej sa sveštenstvom, predsednik Tadić je od predsednika RS Milorada Dodika dobio orden sa lentom.

Bošnjačka demokratska zajednica Emira Elfića, potseća da je 9. janura 1992. godine „formirana paradržava i paravojska koja je u agresiji na Bosnu i Hercegovinu godinama koje su usljedile počinila etničko čišćenje nad Bošnjacima i ostalim nesrpskim stanovništvom, a kuluminacija svega je genocid počinjen u Srebrenici“. Zaključujući da je „nedopustivo“ da predsednik Tadić učestvuje u obeležavanju ovakvog događaja, istovremeno tvrdeći da podržava teritorijalni integritet BiH, BDZ poručuje da ovim „Tadić još jednom pokazuje da je predsjednik isključivo srpskog naroda, a ne svih građana Republike Srbije“. „Bošnjaci koji žive u Republici Srbiji, čijim glasovima je Tadić i postao predsjednik, teško su preživljavali stradanja sopstvenog naroda u tom periodu. Prihvatiti tekovine ovog datuma podrazumjeva prihvatanje svih zlodjela, etničkih čišćenja i genocida koji su počinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini i stvaranja kontinuiteta nacionalističke politike čije pretače su Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić“, piše u saopštenju BDZ. Ova stranka poziva sve bošnjačke političare u Sarajevu, posebno člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića da „demonstraciju nepoštivanja državnosti Bosne i Hercegovine državnog, nacionalnog i duhovnog srpskog rukovodstva shvati kao posljednje upozorenje da Bošnjaci moraju napraviti puni konsenzus oko nacionalne strategije za očuvanje Bosne i Hercegovine i opstanak bošnajčkog naroda“.

Poslanik LDP u Skupštini Srbije Kenan Hajdarević smatra da je prisustvo državnih funkcionera Srbije na skupu u Banjaluci i dodela odlikovanja Tadiću „potvrda da vladajuće partije usled nedostatka političke ideje i kursa kuda Srbija treba da ide, koketiraju sa nacionalizmom“. Prema Hajdarevićevom mišljenju, „ne može se nedostatak vizije nadomjestiti recikliranim politikama koje smo jedva preživjeli ili frazama koje nista ne znače“.

– Obilježavanje ovog datuma nije za ponos nikome, a posebno ne predsjedniku Tadiću. Ponižavajuće je za naše društvo da neki naši političari ili državnici i intelektualci još uvijek ne žele da se suoče sa očiglednom istinom. Pitanje odnosa Srbije prema državi BiH ne može biti predmet nekog izbora, kao što to nije ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji. Kada državu BiH kao neminovnost doživljava čitav kontinent, onda je ambicija da predsednik Tadić svoj stav prema BiH gradi na drugi način više nego tragična, zato što zaboravlja da je kreiranje RS praćeno neizmjernom patnjom Bošnjaka i Hrvata koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici, poručuje Hajdarević u pisanoj izjavi. On zamera aktuelnoj vlasti Srbije da, zbog izbornih kalkulacija, manipuliše spoljnom politikom države. „Cijena te manipulacije je već previsoka: dezorijentisano društvo potonulo u još dublju konfuziju dok lideri ove zemlje koji su dužni da budu orijentir primaju orden koji su prije njih primili optuženi ratni zločinci, proslavljaju dan formiranja paravojske koja je sa dijela teritorije BiH etnički očistila svo nesrpsko stanovništvo, porušila sve bogomolje osim pravoslavnih“, dodaje Hajdarević. On navodi da sadašnja politika vlasti Srbije predstavlja kontinuitet sa prethodnim. „Za naše nasleđene probleme mi ne možemo da tražimo rješenje u starim aranžmanima, nego da tragamo za nekim novim“, smatra poslanik LDP.

Bošnjačka demokratska stranka Sandžaka, članica koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak ministra Sulejmana Ugljanina, koja podržava aktuelnu vladu Srbije, takođe protestuje zbog prisustva državnog i crkvenog vrha Srbije na proslavi dve decenije od formiranja i krsne slave RS, koju ta stranka naziva takozvanom. „Ovakvo ponašanje državnih i crkvenih vlasti Srbije vređa i uznemirava Bošnjake, kao i istorijsku i međunarodno-sudski procesuiranu istinu o tragičnim događajima u Bosni od 1992. do 1995. godine, a Srbiju udaljava od evropskih integracija i članstva u društvo civilizovanih naroda“, navedeno je u saopštenju. Na vanrednoj sednici Predsedništva stranke, čiji je lider narodni poslanik Esad Džudžević, ocenjeno je da je reč o veličanju „jednog paradržavnog entiteta, tzv. „Republike Srpske“, nastale na politici etničkog čišćenja, najstrašnijih ratnih zločina i zločina genocida nad bošnjačkim narodom u Republici Bosni i Hercegovini od strane srpske vojske komandovane i naoružavane iz Beograda“. Navodi se i da je sa tog dela Bosne proterano ili pobijeno celokupno bošnjačko stanovništvo, a njihova imovina uništena ili opljačkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari