Predsednik Boris Tadić najavio je da će u Srbiji biti pokrenuta do sada „najopsežnija i najkompleksnija“ borba protiv organizovanog kriminala u kojoj će biti angažovani „svi nacionalni resursi“.

– Naš napor daje rezultate već u prvim mesecima rada vlade, ali ta borba neće imati puni smisao ako ista takva akcija ne bude vođena i u susednim državama – rekao je predsednik Tadić na otvaranju Šeste ministarske konferencije o saradnji u oblasti bezbednosti granica u jugoistočnoj Evropi, koja je počela juče u Palati Srbije.

Prema Tadićevim rečima, dekriminalizacija društava zemalja jugoistočne Evrope nije moguća bez podrške EU, njenih institucija i kapaciteta.

– Cilj Srbije da uđe u EU nije ispred cilja da uništimo kriminal u Srbiji, izgradimo infrasrukturu, ostvarimo vladavinu prava. Mi tek nakon što ostvarimo te ciljeve želimo da postanemo članica EU, a do tada nam je potrebna pomoć Unije – poručio je predsednik Srbije.

Domaćin skupa, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, kazao je da su „vrhunski politički i vrednosni prioriteti Vlade Srbije saradnja sa susedima, zajednička borba protiv organizovanog i prekograničnog kriminala, kao i deljenje iskustava i međusobna direktna saradnja i podrška u ispunjavanju uslova neophodnih za pridruživanje EU“.

– Bilo da se radi o integrisanom upravljanju granicama, kontroli migracionih kretanja ili suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, regionalna saradnja se pojavljuje kao uslov bez koga nijedna država ne može da smatra da je postigla napredak u dovoljnoj meri – rekao je Dačić.

Na trodnevnoj konferenciji, koju organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Ženevski centar za kontrolu oružanih snaga, učestvuju ministri unutrašnjih poslova Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Austrije, Slovenije i Češke.

Srbija ne bira ko će biti uhapšen

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je sinoć da apsolutno nije tačna informacija, koju su preneli pojedini mediji, da su srpske vlasti nudile Evropskoj uniji da izručenje optuženika Ratka Mladića ne bude uslov za primenu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, ukoliko Goran Hadžić bude izručen haškom sudu.

-To je notorna neistina. Srbija apsolutno ne bira u ovom trenutku ko će sa poternica biti uhapšen ili ne – rekao je Tadićnovinarima FoNeta, RTV B92 i Rojtersa.

– Ko god bude pronađen od haških optuženika, biće uhapšen i izručen Tribunalu. To je politička odluka, naša zakonska obaveza i međunarodna pravna obaveza – poručio je predsednik Sbije. „Svakog dana dobijamo različite informacije, to rade bezbednosne službe, ali onog trenutka kada broj tih informacija bude toliko precizan da se može locirati Ratko Mladić, on će biti uhapšen“, naglasio je Tadić. Dok god ne bude uhapšen, rekao je Tadić, znači da nismo prešli tu kritičnu tačku, dodao je predsednik Srbije. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari