Države regiona u uslovima svetske ekonomske krize moraju da iskoriste sve unutrašnje ekonomske resurse – rekao je juče predsednik Srbije Boris Tadić posle trilateralnog sastanka na Jahorini kojem su prisustvovali i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović.


Lideri Srbije, Hrvatske i BiH pozdravili su formiranje Saveta ministara BiH, pozitivan rezultat hrvatskog referenduma o članstvu u Evropskoj uniji i pomake koje su napravile Srbija i BiH u procesu evrointegracija.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, kako je izvestila Radio-televizija Srbije, da države regiona treba da učine sve da pomognu državama evrozone da se izbore sa problemima. On je, na konferenciji za novinare posle sastanka, istakao da radna mesta u regionu zavise od situacije u evrozoni, ali i od sposobnosti samih država Balkana da iskoriste sve svoje skrivene resurse.

Objasnivši da je fokus u razgovoru stavio upravo na vezu ekonomskih kretanja u svetu i situacije u regionu, Tadić je konstatovao da nijedan od lokalnih napora ne može da donese rezultate ako kriza na širem planu ne bude savladana, prenosi RTS. „Potrebno je u vremenu pred nama pronaći sve potencijalne unutrašnje resurse za razvoj, kao što su mineralna nalazišta, kompanije koje bi zajedničkim nastupima mogle osvajati poslove na trećim tržištima ili naučna saradnja“, rekao je Tadić.

Željko Komšić je rekao da je na sastanku data puna politička podrška borbi protiv organizovanog kriminala, što je, kako je rekao, bila i glavna tema razgovora. Na sastanku je, kako je dodao, bilo reči i o zajedničkom apliciranju za fondove EU za prekograničnu saradnju, zatim o međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promenu graničnog režima i zajedničkim kandidaturama za sportska dešavanja.

Na sastanku je dogovoren sporazum Srbije i Hrvatske o procesuiranju ratnih zločina prema mestu boravka, koji je predložio Ivo Josipović, izvestila je Slobodna Evropa. BiH nije prihvatila sporazum jer, kako je kazao Komšić, unutar Predsedništva nema jedinstvenog stava. Ono što je moguće, pojasnio je Komšić, jeste da će Predsedništvo preporučiti nadležnim institucijama, a pre svega Tužilaštvu BiH, da ako se procijeni da bi suđenja bila brža i efikasnija, da je moguće pojedine predmete ustupiti susedima.

Josipović je predložio sporazum kako bi se ojačali mehanizmi saradnje kojima se izbegava moguća politizacija krivičnih postupaka, između ostalog tako da bi se predvidela nadležnost sudova država prebivališta osumnjičenih. Na Jahorini su od dolaska predsednika Srbije i Hrvatske u četvrtak bile na snazi jake mere bezbednosti, a za praćenje skupa bilo je akreditovano je više od 150 izveštača iz BiH i inostranstva.

Josipović danas u Tuzli

Zagreb – Predsednik Hrvatske Ivo Josipović posetiće danas Tuzlu, gde će održati predavanje na temu „Hrvatska spoljna politika – kako biti dobar sused“, saopšteno je juče iz njegovog kabineta. Posle predavanja, Josipović će prisustvovati potpisivanju Sporazuma o zajedničkoj saradnji između univerziteta u Tuzli i Zagrebu, prenela je Beta. Hrvatski predsednik će položiti venac na Šetalištu Kapija, mestu gde je 25. maja 1995. godine stradala 71 osoba, a u Hrvatskom domu će se susresti s Hrvatima iz Tuzlanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari