Informaciju da je Hadžić uhapšen juče u 8.24 u reonu Fruške gore, potvrdio je i predsednik Srbije Boris Tadić. On je najavio da će nadležni organi sprovesti sveobuhvatnu istragu o tome ko je Hadžiću pomogao da pobegne 2004. ali i ko su bili pomagači tokom njegovog višegodišnjeg bekstva.



Na konferenciji za novinare Tadić je ocenio da je Srbija završila najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom, kao i da će nastaviti da ispunjava svoje međunarodne obaveze.


– Završena je turobna stranica naše istorije – naglasio je predsednik Srbije. On je demantovao informacije koje su objavili neki mediji da je Hadžić uhapšen između manastira Krušedol i vojne kasarne, dodavši da hapšenje haškog begunca nema nikakve veze sa vojnim objektima ili manastirima.

Povodom zahteva za otkrivanje pomagača haškim optuženicima, Tadić je rekao da će u javnosti biti objavljeno ko je kome pomogao u skrivanju posle sveobuhvatne istrage. Na pitanje novinara kakve reakcije očekuje iz EU povodom hapšenja, predsednik je rekao da „ne očekujem nikakve reakcije iz EU“, jer je to bila obaveza Srbije. On je istakao da su nakon hapšenja Mladića pojedini iz EU govorili „da je sada najvažnije hapšenje Hadžića, iako mnogi moji sagovornici nisu znali da izgovore njegovo ime“.

Prema njegovoj oceni, nikakvi pritisci u vezi sa hapšenjem Mladića i Hadžića nisu bili efektivni, jer su Srbiju iznad svega vodili moralni razlozi, zakonske obaveze i svest da je to uslov za pomirenje u regionu.

– Potpuna je iluzija i da će pritisci dati rezultate i kada je u pitanju Kosovo. Mi ne radimo pod pritiskom – naglasio je predsednik Srbije.

REAGOVANJA

Rasmusen: Zatvaranje najbolnijeg poglavlja Evrope

Brisel – Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozdravio je hapšenje Gorana Hadžića kao korak koji će doprineti zatvaranju najbolnijeg poglavlja u novijoj istoriji Evrope. Rasmusen je čestitao srpskim vlastima na „poštovanju međunarodnih obaveza“ i ocenio da budućnost Srbije leži u njenoj „konstruktivnoj saradnji sa okolnim zemljama i sa onima koje ulaze u sastav „evroatlantske porodice“.

 

EU: Korak ka ostvarenju evropske perspektive

Brisel – Čelnici EU Herman van Rompej i Ketrin Ešton saopštili su juče da je hapšenje Hadžića „važan dalji korak Srbije ka ostvarenju evropske perspektive, kao i za međunarodnu pravdu“. Oni su pozdravili odlučnost i predanost srpskog vođstva u naporima u tom pravcu“. Oni su naveli da „očekuju da Hadžić bude neodložno izručen Međunarodnom krivičnog sudu za bivšu Jugoslaviju“ i naglasili da „je potpuna saradnja s Haškim sudom i dalje od suštinske važnosti za put Srbije ka EU“.

 

File: Srbija potvrdila da je pouzdan partner

Brisel – Evropski komesar Štefan File izjavio je juče da je hapšenjem Hadžića „Srbija još jednom pokazala da je pouzdan partner“ i uputio je „iskrene čestike rukovodstvu Srbije zbog održane reči“. Komesar za širenje EU je u saopštenju naglasio je da je hapšenje Hadžića „drugi veliki dan za Srbiju za poslednja dva meseca, za pravdu i za pomirenje u regionu“. On je naveo da je to odlična vest, jer je „Srbija sada uhapsila svih 46 srpskih optuženika haškog Suda“.

 

Vorlik: SAD pozdravlja hapšenje Hadžića

Beograd – Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik ocenila je da je Srbija hapšenjem Hadžića zatvorila važno poglavlje. „Hapšenjem Hadžića, i nedavno Mladića, Srbija zatvara važno poglavlje usmereno ka zadovoljenju pravde za mnoge tragične žrtve sukoba i ratova u ovom regionu. Takođe pravi važan iskorak ka privrženosti zapadnim vrednostima i unapređenju evropskih aspiracija građana Srbije“, ocenila je Vorlik u izjavi dostavljenoj medijima.

 

Đukić-Dejanović: Izvršena zakonska obaveza

Beograd – Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila je da je hapšenjem zatvoreno jedno poglavlje u državnim aktivnostima Srbije i ispunjena zakonska obaveza države. „Od ovoga ne treba očekivati nikakvu posebnu dobrobit, zatvorili smo jedno poglavlje i ispunili svoju zakonsku obavezu“, naglasila je Đukić-Dejanović.

 

Cvetković: Srbija dokazala da ispunjava obaveze

Beograd – Premijer Srbije Mirko Cvetković naglasio je da je hapšenjem Srbija „zatvorila jednu priču“ i dokazala da je spremna da poštuje svoje pravo i međunarodne obaveze. „Kada je ova vlada bila formirana cilj je bio da se okonča saradnja i priča sa Hagom. Ovim je cilj ispunjen i to više neće biti program bilo koje vlade“, rekao je Cvetković.

 

Lukšić: Pozitivan signal

Beograd – Premijer Crne Gore Igor Lukšić čestitao je Srbiji za ispunjenje obaveza u saradnji sa Hagom i dodao da je evropska perspektiva Srbije jasnija nego ikad i da želi Srbiji da dobije status kandidata i datum započinjanja pregovora o učlanjenju u EU. „To bi bio pozitivan signal i za ostale zemlje Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija“, rekao je Lukšić i dodao da proces proširenja EU ne bi bio potpun bez zemalja Zapadnog Balkana.

 

Tusk: Balkan ide u dobrom smeru

Varšava – Premijer Poljske Donald Tusk pozdravio je juče hapšenje i naglasio da to pokazuje da ceo region zapadnog Balkana ide u ispravnom smeru u Evropu. „Sticajem okolnosti u isto vreme kada razgovaram sa premijerkom Jadrankom Kosor stigla je vest o hapšenju poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića. To pokazuje da ceo region ide u dobrom pravcu u EU“, naglasio je Tusk.

 

Kosor: Predugo smo čekali

Zagreb – Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor pozdravila je juče hapšenje kao, kako je naglasila, dobru vest za čovečanstvo, za svet, Hrvatsku i porodice žrtava. „Predugo smo čekali jer slavimo 20. godišnjicu nezavisnosti i predugo je čekao grad Vukovar koji obeležava 20 godina od ulaska snaga koje su napravile takvo zlo“, upozorila je, međutim, hrvatska premijerka. Prema njenim rečima, ipak je dobro da će i Hadžić koga je optužila da je dosledno i predano sprovodio Miloševićevu politiku velikosrpske agresije, kao i Ratko Mladić stati, makar i kasno, pred lice pravde i odgovarati za zločine.

 

Karamarko zadovoljan

Zagreb – Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko izrazio je zadovoljstvo hapšenjem Hadžića. „Moram da izrazim zadovoljstvo što je i taj zločinac napokon uhapšen i što će biti procesuiran i suđen. Naravno da smo mi u Hrvatskoj naročito osetljivi na to i gledamo s posebnom dioptrijom, s obzirom na sve ono što je taj čovek učinio u Hrvatskoj“, naglasio je Karamarko.

 

Pupovac: Dobra vest

Zagreb – Poslanik Sabora Hrvatske Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke ocenio je da je hapšenje Gorana Hadžića dobra vest. „To je dobra vest za sve one koji su trpeli, za sve one koji su očekivali da će njihovo trpljenje i njihova patnja doći na naplatu kod onih koji mogu biti odgovorni za stradanja njihovih najbližih ili za njihovo vlastito stradanje“, rekao je Pupovac.

 

SNS: Ispunjena obaveza, vlast samo skuplja političke poene

Beograd – Srpska napredna stranka saopštila je da je hapšenjem Hadžića Srbija ispunila međunarodnu obavezu, ali SNS je istovremeno optužila vlast da je još jednom „ispunjavanje obaveze pretvorila u politički teatar za dobijanje političkih poena i ništa više“.

 

Ilić: Srbija da dobije status kandidata za EU

Beograd – Predsednik Nove Srbije (NS) Velimir Ilić izrazio je juče očekivanje da će Srbija posle hapšenja Hadžića dobiti status „koji joj je EU obećala po okončanju haškog pitanja“. „Srbija je hapšenjem Hadžića stavila tačku na haško pitanje. Očekujemo da EU konačno, posle svega što smo odradili, Srbiji da status koji je obećavala“, kazao je Ilić agenciji Beta.

 

Marković: Srbija je sad zreo kandidat za EU

Beograd – Predsednik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković izjavio je da je Srbija hapšenjem Hadžića postala „zreo“ kandidat za ulazak u EU. „Srbija je izvršila još jednu međunarodnu obavezu hapšenjem Hadžića. Očekujem, pošto smo ispunili sve zahteve Evrope, da smo sad zreli kandidati za ulazak u EU“, naglasio je Marković.

 

Todorović: Poslednji čin u tragediji

Beograd – Zamenik predsednika SRS Dragan Todorović ocenio je da je hapšenje Hadžića „poslednji čin u tragediji srpskog naroda koji će ostaviti trajne istorijske posledice“. „Nakon Haga sada će se nastaviti pritisci sa Kosovom kako bi se korak po korak ono uspostavilo kao nezavisna država, i to uz pomoć Srbije“, naglasio je Todorović. On je naveo da će se nakon Kosova nastaviti parčanje Srbije i njenih delova Vojvodine i Raške.

 

Drašković: Dobro da je uhapšen Miloševićev kaplar

Beograd – Predsednik SPO Vuk Drašković pozdravio je hapšenje Hadžića i istakao da je sada neophodno otkriti i privesti pravdi sve koji su štitili haške optuženike. „Dobro je što je uhapšen taj mali kaplar Slobodana Miloševića koji je nanosio veliku štetu Srbiji“, naglasio je Drašković.

 

Egereši: Izvesnija evropska budućnost Srbije

Novi Sad – Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši pozdravio je hapšenje Hadžića i ocenio da je na taj način građanima Srbije skinut težak teret sa leđa. „Hapšenje je bila ne samo naša zakonska, već i moralna obaveza prema svim žrtvama ratnih zločina. Sada je izvesnija evropska budućnost Srbije“, rekao je Egereši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari