Polaganjem venaca na spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske (RS) u Banjaluci je juče počelo obeležavanje Dana Republike i krsne slave Republike Srpske. RS danas obeležava dvadeset godina od svog postojanja, kao i krsnu slavu – Svetog arhiđakona Stefana.


Banjaluku će danas posetiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, koji će u hramu Hrista spasitelja služiti svetu arhijersku liturgiju. Obeležavanju Dana republike i krsne slave RS prisustvovaće politički vrh ovog entiteta, a najavljen je i dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića. Republika Srpska, pod tadašnjim nazivom Srpska republika BiH, proglašena je 9. januara 1992. godine, a njen Ustav donet je u februaru iste godine. Nakon što je u BiH počeo građanski rat, Skupština Srpske republike BiH 12. avgusta 1992. godine formirala je Vojsku RS.

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995. godine, RS je priznata kao jedan od dva državotvorna entiteta koji čine BiH i pripalo joj je 49 odsto državne teritorije. Od osnivanja do danas, RS je imala osam predsednika od kojih je dvoje pred Haškim tribunalom optuženo za ratne zločine tokom rata u BiH. Prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću trenutno se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine, dok je bivša predsednica Biljana Plavšić odslužila zatvorsku kaznu na koju ju je osudio Sud u Hagu.

Za ratne zločine optužen je i prvi predsednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik, kao i ratni komandant Vojske RS Ratko Mladić. Osim Karadžića i Plavšićeve, predsednici RS bili su i Nikola Poplašen, Mirko Šarović, Dragan Čavić, Milan Jelić i Rajko Kuzmanović. Aktuelni predsednik RS je Milorad Dodik. Rajko Kuzmanović je ocenio da je RS „ustavna kategorija i tekovina domaćeg i međunarodnog prava“, prenose mediji u BiH. Prema njegovom mišljenju, ta država je stalna i stabilna kategorija, zaštićena međunarodnim ugovorom.

Biljana Plavšić ističe da je RS uspela da obnovi duhovnost i identitet srpskog naroda, dok Mirko Šarović smatra da je akt o proglašenju Republike Srpske pre svega bio u funkciji „zaštite naroda od galopirajuće krize i ratne najezde“. Dragan Čavić ocenjuje da je RS u prethodne dve decenije sačuvala svoju suštinu, te da predstavlja „sasvim dovoljno, administrativno, političko i istorijsko rešenje za Srbe u BiH“. Igor Radojičič, predsednik Narodne skupštine RS, izjavio je za banjalučke Nezavisne novine da je RS tokom svog postojanja prebrodila brojne teškoće i da je uspela da zaokruži ustavno-pravni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari