U šest sandžačkih opština: Novi Pazar, Sjenica, Priboj, Tutin, Prijepolje i Nova Varoš, kandidat DS Boris Tadić je dobio 83.321 ili 75,2 odsto glasova, a novi predsednik Srbije, kog je kandidovala SNS Tomislav Nikolić 27.447 ili 24,8 odsto glasova od ukupnog broja izašlih u drugom krugu predsedničkih izbora, održanom 20.maja. Najviše glasova Tadić je dobio upravo u Novom Pazaru 39.857, odnosno više od 85 odsto glasova izašlih na birališta, a za Nikolića se opredelilo 6.418 ili nešto više od 14 odsto birača. U Novom Pazaru je bila i najveća izlaznost 59,57 procenata.


U Sjenici gde je glasalo 52,22 odsto građana. Tadić je dobio 10.612 glasova, a Nikolić 2.474. U Tutinu je na izbore izašlo 56,67 odsto građana, od čega je Tadić dobio 15.026 glasova, a Nikolić 642 glasa. U Priboju je u drugom krugu predsedničkih izbora glasalo 39,72 odsto građana sa pravom glasa. U toj opštini je pobedio Nikolić, sa osvojenih 6.018 glasova. Za njegovog protivkandidata Borisa Tadića glasalo je 4.976 Pribojaca.

– Dajući svoje glasove Borisu Tadiću Bošnjaci su još jednom potvrdili svoju opredeljenost za evropski put, ovako je Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara, prokomentarisao izborne rezultate predsedničkih izbora. Mahmutović je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru kazao da će kao gradonačelnik sarađivati sa novoizabranim predsednikom Tomislavom Nikolićem, iako smatra da je Tadić bio bolje rešenje i izrazio uverenje da će Srbija nastaviti evropskim putem kroz formiranje vlade koju su najavili demokrate i socijalisti.

Potpredsednik SDA Sandžaka Enis Imamović, na konferenciji za novinare, ocenio je da je trijumfu Tadića u sandžačkim opštinama doprinela ova stranka i da se time potvrđuje „uticaj i koja je stranka u stanju da animira građane“. On je ocenio da je poziv SDA na bojkot u prvom krugu i podrška ove partije Tadiću u drugom krugu izbora pokazala „snagu“ SDA u Sandžaku. „Tadić je zbog toga u drugom krugu dobio skoro tri put više glasova nego u prvom“, rekao je Imamović. Poraz Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, komentarisao je predsednik Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) i budući narodni poslanik ispred koalicije „Sve zajedno“ Emir Elfić, koji smatra da se „Tadiću o glavu obio efekat trijumfalizma koji je u toku kampanje slao“. Elfić veruje da će novi predsednik Srbije Tomislav Nikolić „imati više sluha za probleme Bošnjaka u Srbiji“. Predsednički kandidat u prvom krugu muftija Muamer Zukorlić izjavio je da ga raduje pobeda Nikolića. „Presudili su glasovi koje je na prošlim predsjedničkim izborima Boris Tadić dobio od nas Bošnjaka. Sad ih je izgubio i za toliko je izgubio i izbore“, izjavio je Zukorlić, koji smatra da je Nikolić za Bošnjake „bolja varijanta“. „On je iskreniji čovijek. Uvijek ćete znati na čemu ste. Tadić i njegova politika su bili jako licemerni. Od Nikolića ne možemo previše očekivati, ali treba ga pustiti da vidimo kako će obnašati funkciju „, smatra Zukorlić.

Novom predsedniku Srbije Nikoliću, prvu čestitku iz ovog kraja uputio je Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka i ministar bez portfelja u aktuelnoj vladi. Ugljanin izražava uverenje da će Nikolić „funkciju predsednika obavaljati časno i pravedno u interesu svih građana“ i ocenjuje da su izbori „protekli u fer i korektnoj atmosferi, što je dokaz političke zrelosti Srbije i njene spremnosti da na civilizovan način volju građana prenese u institucije sistema“. Čestitku je uputio i Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu. Džudžević navodi da „BNV kao najviše predstavničko telo Bošnjaka u Republici Srbiji veruje da ćete u potpunosti odgovoriti velikim očekivanjima, kako onih koji su Vam neposredno poverili svoj glas, tako i svih građana Srbije, a posebno pripadnika bošnjačkog naroda kao i deblokadu ostvarivanja njihovih prava garantovanih Ustavom, zakonima i standardima Evropske unije“. Čestitku je uputilo i BNV koje država ne priznaje, a koje je formirala BKZ muftije Muamera Zukorlića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari