Dva državljanina Jermenije izjasnili su se krivim na tajnom suđenju održanom u Tbilisiju pod optužbom da su prokrijumčarili visoko obogaćeni uranijum u Gruziju, saopštili su zvaničnici, a prenela Al Džazira. Biznismen Sumbat Tonojan i fizičar u penziji Hrant Ohanian uhapšeni su u tajnoj operaciji u martu pošto su prokrijumčarili 18 grama materijala za proizvodnju oružja među paklicama cigareta u vozu koji je išao iz Jerevana za Tbilisi.

Gruzijski zvaničnici su saopštili da su se dvojica optuženika izjasnili krivim nakon saslušanja koje je bilo zatvoreno za javnost i da su pristali da sarađuju s policijom. Prema njihovim rečima, ovim slučajem je skrenuta pažnja na crno tržište nuklearnog materijala u nekadašnjim sovjetskim republikama.

Region ima porozne granice, a oblast je poznata po rasprostranjenoj korupciji i prisustvu opasnih materija, čija količina nije poznata i koja predstavlja zaostavštinu iz sovjetskog perioda. Prema pisanju medija, uranijum otkriven kod dvojice optuženika bio je gotovo 90 odsto obogaćen i spreman za upotrebu na nuklearnoj bojevoj glavi. Dva državljana Jermenije pokušali su da prodaju uranijum za 1,5 miliona dolara jednom agentu za koga su mislili da je predstavnik ekstremne islamističke grupe, a koji je zapravo bio prerušen pripadnik policije. Oni su, naime, pokušali da uranijum prodaju kao uzorak i rekli su da mogu da nabave dodatne količine nuklearnog materijala.

Uprkos činjenici da je razotkrivena mala količina uranijuma, zvaničnici strahuju da su veće količine dostupne na crnom tržištu.

– Postoji opasnost da možda negde ima još takvog materijala. To dokazuje da svaki bogati kriminalac ili ekstremista koji je dovoljno bogat može da nabavi obogaćeni uranijum, rekao je Arkil Pavlenišili, šef gruzijske jedinice za sprečavanje krijumčarenja nuklearnog materijala.

Šota Utiašvili, gruzijski ministar unutrašnjih poslova, rekao je da je operacija „veliki uspeh jedinice za sprečavanje krijumčarenja nuklearnog materijala“, koja je za tu svrhu u proteklih nekoliko godina od SAD dobila 50 miliona dolara. On je, takođe, kazao da je gruzijski predsednik Mihail Sakašvili obavestio svetske lidere o tom slučaju na nuklearnom samitu u aprilu u Vašingtonu, ali da detalji o tome nisu mogli biti objavljeni dok optuženici ne priznaju krivicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari