Tajlandski premijer Abhisit Vedžadživa nagovestio je juče mogućnost uvođenja policijskog časa u Bangkoku posle tri dana žestokih sukoba vojske i opozicionih demonstranata na ulicama prestonice u kojima je poginulo 33 ljudi, a 239 povređeno, dok je 27 već osuđeno na šest meseci zatvora. Abhisit je u televizijskom obraćanju rekao da zamenik premijera treba da se sastane sa vojnim zvaničnicima kako bi razgovarali o uvođenju policijskog časa u cilju uspostavljanja reda na ulicama glavnog grada. „Sada ne možemo da se povučemo“, poručio je tajlandski premijer. U Bangkoku se i juče čula pucnjava kao i eksplozija u blizini jednog luksuznog hotela.

Predsednik tajlandske vlade smatra da je vojna operacija jedini odgovor za okončanje krize u zemlji koja traje gotovo dva meseca. „Smatram da najbolji način da se spreče gubici jeste zaustavljanje protesta“, rekao je Abhisit i dodao da „demonstracije stvaraju uslove za izbijanje nasilja“. Premijer je takođe kazao da je zatražio od ministra prosvete da odloži početak nastave koja treba da počne danas na nedelju dana.

Oblak crnog dima i juče se uzdizao iznad tajlandske prestonice gde su demonstranti, koje je vojska opkolila, palili gume postavljene kao barikade. Demonstranti, koji sebe nazivaju „crvene košulje“ zbog boje odeće koju nose, bacali su molotovljeve koktele, kamenice i rakete na tajlandske vojnike, koji su uzvraćali bojevom municijom. Vlada Tajlanda pozvala je juče opozicione „crvenokošuljaše“ da se predaju i odbacila njihove zahteve za pregovorima u kojima bi posredovale UN, saopštio je portparol vlade Tajlanda Panitan Vtanajagorn. Demonstranti su ranije tokom dana saopštili da su spremni na pregovore sa vladom u kojima bi posredovale UN, ukoliko vojska obustavi pucanje na ljude na ulicama Bangkoka.

U međuvremenu, jedan od vođa demonstranata rekao je u izjavi za medije da je kralj Tajlanda Bumibol Aduljadej „jedina nada“ za mirno rešenje krize. Kralj star 82 godine je, kako je podsetio taj opozicionar, intervenisao i u prošlosti da smiri neke velike političke krize. Kralj Bumibol je u bolnici od septembra i do sada se nije javno izjašnjavao o ovoj krizi koja je izbila sredinom marta. Tajlandski suveren, koji vlada od 1946. nema nikakva ustavna ovlašćenja, ali ima veliku moralnu težinu i smatra se kao jedina osoba koja je u stanju da ujedini Tajlanđane.

Antivladini demonstranti, koji podržavaju bivšeg premijera Taksina Šinavatru, traže ostavku premijera Abhista Vedžadžive i raspisivanje prevremenih izbora. Prema podacima tajlandske vlade, najmanje 59 ljudi je poginulo, a više od 1.600 ranjeno od početka protesta sredinom marta. U 17 provincija u Tajlandu uvedeno je vanredno stanje, da bi seljani bili sprečeni da se priključe antivladinim protestima u prestonici, a vojska je dobila velika ovlašćenja da kontroliše demonstrante i ograničava slobodu kretanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari