U Sremskoj Mitrovici je daleke 1830. godine osnovana stara pivara, koju kasnije preuzima i unapređuje čuveni Hajnrih Vajs, da bi osamdesetih godina istog veka podigao i novi pogon. Ona je odavno prestala s radom, a Mitrovčani su i zaboravli da se ovde nekada pravilo čuveno pivo marke Trijumf, Imperijal, Sremski granat i Pikolo.

U Sremskoj Mitrovici je daleke 1830. godine osnovana stara pivara, koju kasnije preuzima i unapređuje čuveni Hajnrih Vajs, da bi osamdesetih godina istog veka podigao i novi pogon. Ona je odavno prestala s radom, a Mitrovčani su i zaboravli da se ovde nekada pravilo čuveno pivo marke Trijumf, Imperijal, Sremski granat i Pikolo.
Prema zabeleškama istoričara Radomira Price, stara pivara je vremenom promenila više vlasnika, a pročula se tek pošto je došla u ruke čuvenog pivarskog magnata Hajnriha Vajsa iz Pančeva. Na međunarodnoj izložbi u Beču, 1894, proizvod Vajsove pivare nagrađen je velikom zlatnom kolajnom. Nova pivara u Mitrovici, vlasnika Vajsa, sagrađena je osamdesetih godina 19. veka. Bila je to prva sremska parna pivara, takođe moderno opremljena, piše Prica, a na tržište je iznosila „veće količine odličnog piva“.

Sveti gral

Istorija kaže da je Carska palata podignuta krajem trećeg i početkom četvrtog veka, kao zvanična rezidencija rimskih careva iz perioda kada je ovaj grad bio jedna od prestonica Carstva. Ovde u Sirmijumu i široj okolini rođeno je šest rimskih careva. Naredna arheološka istraživanja vezana za Carsku palatu otkriće sigurno još mnoge tajne. Verovatno da deo palate na kojem je bio izgrađen pivarski pogon može možda da razreši i legendu koja kaže da je navodno Sveti gral zakopan u ruševinima starog grčkog manastira nastalom na iskopinama antičke palate, ili da dovede do novih senzacionalnih arheoloških otkrića za koja se i (ne)pretpostavlja da „čuče“ ovde duboko u zemlji.

Između dva svetska rata, Vajsova parna pivara u Mitrovici stupila je u Srpsko a. d. za industriju piva, slada i leda, u kome su se nalazile u to vreme čuvene pivare Bajloni i Vajfert. Posle oslobođenja i značajne rekonstrukcije, nastavlja rad pod imenom Pivara 20. oktobar, da bi 1963. ušla u sastav velikog Poljoprivredno-industrijskog kombinata Sirmijum. A kada bude dodatno proširena, Mitrovačka pivara će moći da proizvede 95.000 umesto dotadašnjih 55.000 hektolitara piva godišnje, zabeležili su hroničari tih godina. Od 1974. godine pivara se nalazila u sastavu BIP, a od 2003. godina bila je samo skladište i točionica beogradske pivare. Ali, to je istorija jednog privrednog pogona, kojeg više nema.
Ovih dana stara zgrada pivare upravo i fizički nestaje sa urbanističke karte Sremske Mitrovice. Novi vlasnik postala je firma SAGE iz Sremske Mitrovice koja je pivaru kupila pre dve godine. Njen tadašnji direktor Ladislav Šanta je nakon kupovine izjavio da na ovoj atraktivnoj lokaciji u strogom centru grada nema nameru da obnavlja proizvodnju piva, već će porušiti zgrade i na novoj lokaciji izgraditi savremeni poslovni centar, a investitori budućeg kompleksa bi bile poslovne banke. Kako je rekao, nekretninu je direktno kupio od Beogradske industrije piva, a ne ime, uz podatak i da je vlasnik ukupne površine 12.240 kvadrata na kome su proizvodni pogoni i kancelarije. Šta je od ove zamisli ostalo, zasad nije poznato. Ono što se zna je da je ovaj investitor lane uputio zahtev Opštinskoj upravi za urbanizam i Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici za rušenje stare zgrade, koja se nalazi na lokaciji površine jednog hektara, tik uz 2.500 kvadrata Carske palate otkrivene šezdesetih godina prošlog veka. Prema navodima direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljubiše Šulaje ovaj objekat je bio evidentiran u Zavodu i nije imao dovoljno elemenata du bude proglašen za kulturno dobro, te je izdata dozvola za njegovo rušenje, koje je u toku.
– Ispod pivare se nalazi deo kompleksa Carske palate, najverovatnije deo istočnog krila, kako se pretpostavlja. Palata je kulturno-istorijski spomenika od izuzetnog značaja, te je stoga Zavod za zaštitu spomenika dao stroge uslove pod kojim se rušenje, kao i gradnja novih objekata može započeti. Svi ovi radovi koji su odobreni u prethodnim uslovima protiču pod budnim okom naših stručnjaka, baš iz razloga što je reč o ovakvom spomeniku. Naime, pre rušenja se obavilo arheološko snimanje georadarom u dva sloja, a nakon ovih radova biće obavljeno snimanje gaoradarima još u dva navrata, a onda i zaštitna istraživanja Arheološkog instituta iz Beogarda, čiji pronalasci će biti publikovani i prezentovati javnosti – pojasnio je Šulaja. – Sve ove radove, podredili smo arheologiji, tako da će po izradi projekta za objekete koji će se ovde nalaziti investitor biti dužan da obavi istraživanja, kaže direktor Zavoda.
Rušenje ove zgrade ponovo je zagolicalo maštu Mitrovčana. S obzirom na to da se nalazila pored dela Carske palate koji se upravo pokriva modernom krovnom konstrukcijom, stara pivara ispod svojih temelja skriva nove, neslućene tragove prohujalih vremena. Natkrivanje Carske palate, zapravo lokaliteta 1-a je trenutno najveći projekat zaštite u zemlji sa šest dvorana s reprezentativnim mozaicima na 250 kvadratnih metara. Očekuje se da posao bude okončan tokom godine, kada je reč o pokrivanju, dok bi radovi na eneterijeru započeli ove a bili završeni u narednoj godini. Time će Mitrovica stati u red gradova koji su ušli u veliki projekat Turističke organizacije Srbije – Putevima rimskih imperatora, a time i dobiti prvorazrednu turističku atrakciju.
Vrsni poznavalac Sirmijuma i njegovih tajni, koodirektor Projekta istraživanja Sirmijuma dr Miroslav Jeremić sa beogradskog Arheološkog instituta kaže da je novi vlasnik stare pivare u obavezi da obavi radove vezane za arheološka istraživanja, ali da ovaj institut zasad na tom mestu nije radio istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari