Tokom ovog ramazana u Novom Pazaru za ishranu su najpopularnije lepinje koje narod zove ramazanske pitice. Najpoznatiji pekar koji ih proizvodi je Besim Kolašinac koji kaže da je u pekarskom poslu nastavio porodičnu tradiciju. Ramazanska pitica košta 35 dinara, a može se jesti samo tokom ovog meseca, jer je tradicionalno vezana za dane u kojima muslimani poste.

Tokom ovog ramazana u Novom Pazaru za ishranu su najpopularnije lepinje koje narod zove ramazanske pitice. Najpoznatiji pekar koji ih proizvodi je Besim Kolašinac koji kaže da je u pekarskom poslu nastavio porodičnu tradiciju. Ramazanska pitica košta 35 dinara, a može se jesti samo tokom ovog meseca, jer je tradicionalno vezana za dane u kojima muslimani poste. Nijedna druga muslimanska sredina na Balkanu nema ovakvu ramazansku piticu.
„Po ramazanskoj pitici Novi Pazar je poznat nadaleko. Mi ne otkrivamo tajnu njenog pečenja. Ona ima jedinstven ukus, a posuta je začinom koji se zove čeregotija“, objašnjava Kolašinac koji svoje pekarsko umeće prenosi na sina Albina.
On napominje da pekari tokom ramazana moraju mnogo da rade, jer narod tada uglavnom kupuje ramazanske pitice, a skoro niko ne uzima hleb iz parne pekare. „Nije lako, nas nekoliko pekara radi i više od 15 sati dnevno da bi se zadovoljile potrebe grada, jer svi jedu ramazansku piticu. Najviše radimo tokom meseca ramazana, ali može solidno da se zaradi. Ja sam izuzetno zadovoljan ovim poslom. Čuvam očevu tradiciju i tradiciju Novog Pazara. To me posebno ispunjava“, objašnjava ovaj pekar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari