Testije, vaze, saksije, čaše… samo su deo predmeta od gline koji su nastali u Grnčarskoj radionici u Pirotu. Tajnama grnčarskog zanata koji polako nestaje, polaznike je učio poznati grnčar iz Zaječara, poreklom Piroćanac, Velimir Velja Đorđević.
Udruženje za negovanje i očuvanje starih i umetničkih zanata „Grlica“ iz Pirota organizovalo je ovu radionicu koja je u startu privukla mnoge i mlade i stare.

Testije, vaze, saksije, čaše… samo su deo predmeta od gline koji su nastali u Grnčarskoj radionici u Pirotu. Tajnama grnčarskog zanata koji polako nestaje, polaznike je učio poznati grnčar iz Zaječara, poreklom Piroćanac, Velimir Velja Đorđević.
Udruženje za negovanje i očuvanje starih i umetničkih zanata „Grlica“ iz Pirota organizovalo je ovu radionicu koja je u startu privukla mnoge i mlade i stare. Predsednica Udruženja Slavica Ćirić kaže da je za nedelju dana kroz ovu radionicu prošlo oko stotinu stalnih i povremenih polaznika.
– Mnogi su ovde dolazili iz znatiželje, ali i da nauče osnovne pokrete, rad na grnčarskom točku, upoznaju glinu i kako da je oblikuju. Bilo je gospođa i starih dama koje su dovodile svoje unuke i zajedno radili na grnčarskom točku, srećne što se tradicija nastavlja i što su mladi našli lepu zabavu – kaže Ćirićeva.
Velimir Đorđević je pre desetak godina vodio sličnu radionicu u Pirotu i sada je ponovo prihvatio poziv „Grlice“.
– Ima dosta mladih koji su veoma zainteresovani i znatiželjni za oblikovanje gline. U vremenu u kojem živimo mnogi od njih traže nova zadovoljstva. Mislim da im to pruža upravo ovaj zanat. Naučili su neke osnovne pokrete, rad na grnčarskom točku, upoznali se s glinom i izazovom koji ona pruža dok joj dajete određeni oblik. Ovo je veoma težak zanat, teško se uči i potrebno je mnogo upornosti, talenta i želje. Svi ovi polaznici to imaju i ja želim da ih maksimalno uvedem u tajne grnčarskog zanata po kome je Pirot bio nadaleko čuven – kaže Đorđević.
Na jednom od popodnevnih časova u dvorištu Muzeja Ponišavlja zatekli smo uglavnom učenike pirotskih osnovnih i srednjih škola. Vladimir Simović ima 13 godina i već je sam uspeo da napravi saksiju.
– Naučio sam kako da obuzdam glinu i dam joj određeni oblik. Mnogo mi znači iskustvo čika Velje koji nam pomaže – kaže on.
Učenica pirotske gimnazije Gordana Stefanović je pre nekoliko godina pohađala sličnu radionicu u Pirotu kod Biljane Rakić, a sada je došla da utvrdi gradivo.
– Dosta sam ovde naučila i već mogu sama da uradim mnoge predmete. Veoma mi se sviđa i stekla sam određeni osećaj kako glinu da oblikujem i od nje napravim neki predmet – kaže ona.
I Bojan Nikolić i Aleksandra Veličković slažu se da je za njih ovo jedno sasvim novo iskustvo koje će im koristiti.
– Veoma me privlači grnčarski zanat i hteo sam da probam – kaže Bojan, a Aleksandra dodaje da nije propustila nijedan čas i da je puno naučila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari