Po tradiciji koja traje već nekoliko godina, požarevački hor „Barili“ nastupio je prilikom nacionalnog praznika Japana – Rođendanu Cara. Naime, Ambasada Japana u Republici Srbiji organizovala je svečani prijem u Beogradu povodom rođendana japanskog cara Akihitoa. U prepunoj Kristalnoj dvorani hotela Hajat dobrodošlicu prisutnima poželeo je njegova ekselencija Đuići Takahara, ambadasor Japana u Srbiji.


Pre početka ceremonije, himne Srbije i Japana, “Bože pravde” i “Kimigajo” izvele su članice Hora Barili iz Požarevca, kojima je dirigovala Katalin Tasić.

Ambasador Takahara rekao je da je u kontaktima sa ljudima u Srbiji shvatio da su Srbi ljubazan narod, da su ponosni na svoju istoriju i kulturu, da vole dobru hranu i pića, kao i da pevaju i igraju. “Shvatio sam da postoji snažan osećaj prijateljstva između naša dva naroda”, rekao je ambasador Japana. Osvrnuvši se na uzajamno osećanje solidarnosti, on je citirao velikog srpskog pesnika Petra Petrovića Njegoša: “ U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci”.

Zajedno sa japanskim ambasadorom ceremoniju je otvorio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je naglasio da je Japan jedan od glavnih srpskih partnera u Aziji i da Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa ovom zemljom, ali da “mi želimo da ti odnosi budu sve jači i bliži”.

-Mi smo se uvek nalazili jedni drugima kada smo bili u nevolji. Srbija je pomogla Japanu kada je on bio pogođen zemljotresom, a Japan je takođe pomogao Srbiji kada je ona bila ugrožena od poplava i tome bih dodao da je Japan veliki donator Srbije, da je finansirao mnogo razvojnih programa i projekata. Čak i kreditni aranžmani koje imamo sa njima poznati su kao najjeftiniji”, istakao je Dačić i dodao da je naša zemlja zahvalna Japanu, jer su razumeli našu poziciju kada je reč o prijemu Kosova u UNESKO, kada je Japan bio uzdržan.

Car Akihito je rođen 23. decembra 1933. godine, i ove godine će napuniti 82 godinu. Njegov rođendan je državni praznik u Japanu. Car Akihito je došao na presto 1989. godine, i 125-ti je car po redu prema tradicionalnom sistemu nasleđa. Era vladavine cara Akihitoa nosi naziv „Heisei“. Prema japanskom načinu računanja, 2015. je 27. godina ere Heisei.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari