"Takav primitivizam nedopustiv": Zaštitnik građana osudio vređanje vlasnika poslastičarnice Pelivan u Beogradu 1foto FoNet Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić najoštrije je osudio danas pretnje i uvrede upućene vlasnicima beogradske poslastičarnice „Pelivan“ i pozvao nadležne da hitno reaguju i najstrožije kazne počinioca.

Pašalić je najavio u saopštenju i da će posetiti u čijem je vlasništvu ta najstarija poslastičarnica na Balkanu.

Zaštitnik građana je ocenio da u ovom slučaju nije reč samo o grubom kršenju ljudskih prava i ugrožavanju predstavnika nacionalne manjine, već da je takav čin napad na suštinske vrednosti, kulturu i identitet društva.

„Te uvrede i pretnje, nisu samo napad na jednu porodicu, građane Srbije i naše sugrađane. One su usmerene na svakog od nas. One su udar na naše simbole i naše vrednosti, lične i društvene, jer vređaju zajedničko nasleđe i svu lepotu života u različitosti koji su nam omogućili da opstanemo i ostanemo na ovim prostorima. Zato je takav primitivizam nedopustiv i na njega se mora odgovoriti“, istakao je Pašalić.

Pašalić je naglasio da svako nasilje, bilo ono verbalno ili fizičko, zaslužuje sankciju, a da na ono koje je usmereno na društveno osetljive grupe, u koje spadaju i nacionalne manjine, treba posebno obratiti pažnju.

To je neophodno za očuvanje identiteta svih nacionalnih zajednica u Srbiji, što je jedna od najvećih vrednosti društva, kao i osnov za bolje razumevanje ljudskih prava, poručio je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari