U Topolovniku kod Velikog Gradišta, u subotu je održana tradicionalna manifestacija „Jepurijada“ ili „Zečijada», takmičenje u pripremanju gulaša od divljeg zeca.

Na ovom takmičenju, 14. po redu, nadmetalo se 14 ekipa iz Braničevskog okruga, Velike Plane, Smedereva, Niša… Prema rečima Ljubivoja Paunovića, predsednika MZ Topolovnik, ranije je učestvoalo i po 25 ekipa, ali je sada njihov broj smanjen zbog krize, ali i zbog manjka divljači.

Dragiša Perić, predsednik topolovačke sekcije Lovačkog udruženja «Golub» iz Velikog Gradišta, kaže da će sledeće godine ova manifestacija biti međunarodna jer će na njoj učestvovati i lovci iz Moldave, bratskog grada velikog Gradišta, koji su sada kao gosti a kod njih se ide 28. februara, na «Medvedijadu», kada se budu lovili medvedi.

Najstariji takmičar bio je Vlastimir Mihajlović (78) iz Topolovnka, koji je lovac od 1955. godine, a najmlađi Bogoljub Perović (15) iz Đurakova-Popovca, koji je zečji gulaš spremao sa drugom iz istog sela, Stefanom Rajčićem (18). Njih su podržavali i nadgledali stariji lovci, jer im je bitan razvoj podmlatka. Podršku im je davao i kapiten Slaviša Lazarević, koji je rekao da je sa ekipom do sada osvajao drugo i treće mesto, ali prvo im je izmicalo. On je upozorio na manjak divljih zečeva, kojima preti istrebljenje.

«Sve je manje zečeva, jer ih uništavaju šakali, lisice i vukovi a Ministarstvo dozvoljava samo grupne hajke, a ne noćna pojedinačna izlovljavanja. Pošto buka lovaca upozori ove štetočine, one na vreme pobegnu. Zbog svega toga postoji opasnost da zečevi nestanu iz ovih krajeva», kaže Lazarević.

Ekipa koja je redovna od prve godine jeste ekipa iz lovačkog udruženja iz Niša, koja se pobratimila sa lovačkim udruženjem iz Velikog Gradišta. Dolaze ne samo zbog takmičenja, već i zbog dobre atmosfere i druženja.

Među učesnicima bila je i ekipa iz Vlaškog Dola, čiji je kapiten Slaviša Pavlović, koji redovno učestvuje u hajkama na šakala koje organizuju lovci iz udruženja Resava u kojem su lovačke sekcije iz Poljane i Vlaškog dola.. U društvu sa njim je i Zoran Čolaković iz Vlaškog Dola, koji radi u Trstu i koji je odatle došao autom samo zbog učešća u ovom takmičenju. Kaže da se ovako nešto ne propušta, zbog atmosfere i adrenalina.

Zbog hladnog vremena, učesnike i goste zagrevao je vrućom domaćom rakijom Vlastimir Trokar iz Toplovnika. I takmičari su imali kod sebe rakiju za zagrevanje, kojom su nudili novinare, kao i kobasicama i turšijom. Nakon višesatnog krčkanja gulaša, žiri je odlučio da prvo mesto pripadne ekipi Lovačkog društva «Resava» iz lovačke sekcije Vlaški Do, na čelu sa kapitenom Slavišom Pavlovićem, koji je rekao da su do sada bili redovni učesnici, ali su zauzimali drugo ili treće mesto. Kaže da su pobedili zbog dobrog zečjeg mesa i začina, ali i tajne koju ne otkrivaju. Drugo mesto osvojila je ekipa « Bosanac-zet u kući» iz Topolovnika, a treće ekipa iz Starog Kostolca. Pobednici su dobili pehare, a sponzori i prijatelji manifestacije zahvalnice. Nakon toga domaćini su goste ugostili ne volom na ražnju, kao prošle godine, jer to sledi svake treće godine, već prasetinom i jagnjetinom, uz muziku i nastup folkloraca u seoskom Domu kulture.

Nekada Dan Republike

Na takmičenju su bili prisutni i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, kao i novoizabrani predsednik Gradske opštine Kostolac, Ivan Savić. Milić je napomenuo kako se ova manifestacija sasvim slučajno poklopila sa 29. novembrom, koji se u nekadašnjoj SFRJ slavio kao Dan Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari