Jednodnevno inženjersko nadmetanje srednjoškolaca i studenata sa svojim vršnjacima, pod imenom „PraviTI“ održaće se 9. aprila u prostorijama Fakulteta tehničkih nauka. Zainteresovani studenti i maturanti se mogu prijaviti do 6. aprila na sajtu www.bestns.org.rs/praviti.


U duhu ideje da se od samog začetka studija što više budi kreativnost i mašta budućih lidera naše zemlje, novosadski ogranak međunarodnog udruženja studenata tehnike – BEST (Board of European Students of Technology) organizovaće ovo takmičenje, koje su već podržala tri fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a to su Fakultet tehničkih nauka, Prirodno-matematički fakultet i Tehnološki fakultet. BEST je već u par navrata organizovao inženjerska takmičenja, ali su se do ove godine nadmetali samo studenti.

Cilj takmičenja je da učesnici, kroz timski rad, probude kreativnost, postojeće i skrivene veštine, te da prošire svoja znanja i na taj način razviju neku ideju koju bi mogli primeniti i u praksi. Koncept takmičenja je takav da timovi izrađuju zadate modele na osnovu dobijenih materijala. Ciljani model nije poznat pre početka nadmetanja, a organizator tvrdi da se od datog materijala može izraditi zadato. Timovi imaju određeno vreme da osmisle i naprave svoje modele, da bi oni zatim prošli kroz određene testove kako bi žiri mogao proglasiti pobednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari