Iako je u Srbiji, prema podacima referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta Torlak, potvrđeno 340 slučajeva obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1, epidemiolozi smatraju da je ovaj talas novog gripa „na zalasku“.

Novi grip „oborio“ je u bolničku postelju 542 osobe u našoj zemlji, od kojih je 18 na respiratoru. Do juče ujutro registrovano je šesnaest smrtnih ishoda. Od ukupnog broja laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 se dovode se u vezu sa putovanjem. Najveći broj obolelih u ovom periodu su osobe uzrasta od 30 do 64 godine.

Tokom poslednja 24 sata u Institutu za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije (KCS) pregledano je 18 pacijenata sa simptomima sličnim gripu, a na odeljenje izolacije smešten je jedan oboleli.

– Sa kliničkom slikom novog gripa na lečenju na Infektivnoj klinici trenutno ima 36 bolesnika, od kojih je troje na respiratoru i njihovo stanje je teško. Jedan od tih pacijenata već tri nedelje je na mehaničkoj ventilaciji – kaže za Danas Drago Jovanović, zadužen za odnose sa javnošću u KCS.

I infektivna odeljenja bolnica u unutrašnjosti zbrinjavaju pacijente sa teškom formom gripa. Iz pančevačke bolnice saopšteno je da je četrdesettrogodišnji muškarac umro od posledica novog gripa.

Šestoro pacijenata sa simptomima sličnim novom gripu leči se na infektivnom odeljenju lozničke bolnice, saopšteno je juče iz te ustanove. Među obolelima je dvoje srednjoškolaca, ostali pacijenti su odrasle osobe i svi su stabilnog zdravstvenog stanja.

Valjevski Zavod za javno zdravlje saopštio je da pacijent koji je preminuo u tamošnjoj bolnici 21. novembra nije bio zaražen tim virusom. Na infektivnom odeljenju u Valjevu leči se 12 pacijenata, a njihovo zdravstveno stanje ocenjuje se kao stabilno. I pacijent (1955) priključen na veštačka pluća u stabilnom je stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari