Iako su prošlog meseca vlasti u Indiji usvojile zakon koji štiti prava žena i rigorozno tretira seksualno nasilje, čak predviđa i smrtnu kaznu, situacija je i dalje deprimirajuća, posebno zbog poslednjeg slučaja silovanja, u kome je meta bila petogodišnja devojčica.


Indijska vlada, koju očekuju izbori sledeće godine i koja želi da iskoreni ili bar smanji sve češće seksualno zlostavljanje žena i dece, morala bi da reformiše slabo obučenu i ispolitizovanu policiju. Sve veći gnev indijskih građana kulminirao je tokom vikenda, kada su ponovo organizovani protesti u Nju Delhiju. Nekoliko stotina demonstranata sukobilo se sa policijom, zahtevajući ostavku načelnika policije.

Prema napisima nekih medija, policajci su ponudili roditeljima petogodišnje devojčice 2.000 rupija (oko 3.200 dinara) da „ćute“ o ovom slučaju. Prema podacima Azijskog centra za ljudska prava, od 2001. do 2011. bilo je čak 48.338 slučajeva silovanja dece. U izveštaju ovog centra navodi se da se većina ne prijavljuje policiji i dodaje da su seksualna dela nad decom u Indiji dosegla proporcije epidemije.

Slučaj petogodišnje devojčice samo je jedan u nizu silovanja koja potresaju Indiju poslednjih meseci. Sve je počelo od tragičnog događaja prošlog decembra kada je nekoliko muškaraca silovalo dvadesettrogodišnju studentkinju u gradskom autobusu u indijskoj prestonici koja je kasnije preminula.

U januaru je u predgrađu Nju Delhija od posledica silovanja preminula i dvadesetjednogodišnja devojka, takođe studentkinja. Još jedno grupno silovanje zabeleženo je u centralnoj Indiji kada je pet muškaraca napalo turistkinju iz Švajcarske koja je sa suprugom biciklom putovala kroz taj deo zemlje. Umesto da hitno bude odvedena na medicinski pregled, Švajcarkinju su dve policajke sprovele do policijskog automobila kroz masu građana, i to sa maramom prebačenom preko glave. Jedna Britanka izbegla je silovanje pošto je skočila sa trećeg sprata kada je u njenu sobu upao nepoznati muškarac. Slomila je nogu.

Kada je desetogodišnja devojčica u gradu Bulandžaru u državi Utar Pradeš, sa majkom došla u policijsku stanicu kako bi prijavila da je silovana, policijsko osoblje ju je zatvorilo u ćeliju i zadržalo nekoliko časova.

Sonja Gandi, predsednica Stranke nacionalnog kongresa Indije, u svom saopštenju za javnost insistirala je da se vlada fokusira sa reči na dela kako bi zaustavila silovanja, dok je premijer Manmohan Sing rekao da država mora da napravi veliki napredak u oblasti zaštite žena i dece.

Kao i u mnogim državama, u Indiji postoji problem slabe primene zakona. U tom smislu, indijski građani i aktivisti pozdravili su donošenje novog zakona koji inkriminiše uhođenje, voajerizam i seksualno uznemiravanje, ali smatraju da vlasti moraju oštrije da krenu u borbu protiv seksualnog zlostavljanja.

Još jedna žrtva

Zvaničnici gradske bolnice u Nju Delhiju izjavili su tokom vikenda da se na lečenju zbog seksualnog napada nalazi još jedna petogodišnja devojčica, pored devojčice koja je brutalno silovana i mučena prošle sedmice, prenose agencije, dok su predstavnici državnih organa rekli da se ispituju još tri slučaja silovanja maloletnika u Nju Delhiju, a da su žrtve stare od dve do 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari