Petnaestak novovaroških srednjoškolaca i studenata Međunarodni dan mladih obeležili su na neobičan i sebi svojstven način. Sunčano letnje popodne proveli su u drugarskoj atmosferi, družeći se međusobno i sa kičicom i belim platnom, slikajući raznovrsne motive, od pejzaža i portreta, preko figura do mrtve prirode, izražavajući tako svoj umetnički senzibilitet i tragajući za sopstvenim likovnim rukopisom. Ovo zanimljivo druženje mladih slikara i likovnu koloniju nastalu kao plod njihovog stvaralaštva odvijalo se i ove godine, treće za redom, pod pokroviteljstvom novovaroške Škole slikanja i Kancelarije za mlade.


– I ova likovna kolonija održana je u okviru projekta pod nazivom „Zdravi talenti – dan mladih“, koji je pre tri godine u gradu na padinama Zlatara pokrenut sa ciljem promocije mladih, talentovanih ljudi, što je između ostalog i definisano Lokalnim akcionim planom za mlade. Namera nam je bila da i na ovaj način podstaknemo novovarošku omladinu na aktivizam, kreativnost i maštovitost, kao i rad u grupi, opredeljivanje mladih za umetnost kao beg od učmale svakodnevice i poroka. Ideja vodilja je – jedan likovni rad, jedan dan manje na ulici, ističe Bojan Lešović, koordinator ovdašnje Kancelarije za mlade.

Plod ovogodišnje likovne kolonije su brojni slikarski radovi, koji su izloženi u galerijskom prostoru umetničkog ateljea, koji već više od godinu dana uspešno radi pod okriljem Doma kulture „Jovan Tomić“. Atelje i ovdašnju Školu slikanja vodi domaći akademski slikar Stanko Nikačević, koji je i ovog puta podsetio da je najvažnija obaveza ovog programa da se mladi ljudi ohrabre u željama da se ostvare kao kreativci, izraze na sebi svojstven način, spontano i bez treme daju i iznose boju i umetnički rukopis koji nose u sebi. Ovog puta mladi su slikali na različite teme i to tehnikom uljanih boja, koje je obezbedila KZM.

– Daroviti đaci i studenti ponovo su zavirili u čarobni svet umetnosti , osetili lepotu boje i srdačnu atmosferu međusobnog druženja i doprineli da se ovdašnji slikarski atelje obogati novim delima. Ovakve i slične aktivnosti obavljaju se intezivno već više od godinu dana u okviru umetnčkog ateljea, te je primetna i napredak na slikama i crtežima. Novina je što su za sve učesnike umetničkih radionica obezbeđeni adekvatni uslovi i za vajanje i izradu keramike, ističe Stanko Nikačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari