Talentima treba više prostora 1Foto: Lična arhiva

Književnost, muzika, gluma, slikarstvo. Spisak mladih stvaralaca, koji su odavno „prerasli“ gradske i državne granice, dosta je dug. Uvek postoji bojazan da neko nenamerno bude izostavljen.

Književnik Enes Halilović odavno je ispisao stranice mladog talenta. Njegovo stvaralaštvo, okićeno brojnim prestižnim domaćim priznanjima, prevedeno je na više stranih jezika. Senad R. Avdović kratkim književnim sadržajima daje „lik“ po meri sadašnjosti i prošlosti. Pijanista Adem Mehmedović iz ovog grada krenuo je da osvaja ozbiljni svet muzike. Tradicionalnu muziku iz ovog kraja predstavljaju horisti „Đulistana“ i pevačke grupe „Rašanke“. Glumci Rifat Rifatović, Amar Ćorović i Nedim Nezirović poklanjaju se pozorišnoj, filmskoj i publici TV serija. Najbrojnije su mlade likovne umetnice i umetnici, potekli sa likovnih smerova dva univerziteta. Stali su uz rame starijih kolega na likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu, na brojnim kolektivnim i samostalnim izlo žbama. Zvanična kritika ih priznaje kao izrazite talente.

Podrška ili sopstveno odricanje?

Organizatori kulturnih dešavanja nude brojne manifestacije za mlade pesnike, muzičare glumce, slikare, filmske stvaraoce. Novi Pazar postao je festivalski grad. Do pre dve decenije bio je festivalski grad horskog amaterskog pevanja Srbije, sada je domaćin tradicionalnih muzičkih festivala „Stari grad“ i Zeman festa. Sledećeg vikenda podići će se zavesa prvog Filmskog festivala za decu i mlade IKT, a u decembru prvi festival dečije pesme.

Kako izgleda novopazarska kulturna scena za mlade? Najrealnije stanje sagledavaju novinari, koji uredno izveštavaju o kulturnim događajima i njenim akterima. Amela Bajrović, urednica Radija Sto plus, ocenjuje da je Novi Pazar „pravi rasadnik mladih talenata u brojnim kulturnim oblastima“.

– U gradu imamo dva univeziteta i zahvaljujući tom svake godine smo bogatiji za više akademskih slikara. Osim toga, ima talentovanih muzičara, pisaca, glumaca, folklorista…Svima njima nedostaje više prostora da bi ih javnost upoznala na pravi način i podržala ono čime se bave -ističe Bajrović. Dodaje da „i pored nekoliko ustanova, koje podržavaju i afirmišu mlade talente“ misli da je to nedovoljno i da sada nedostaje neka neformalna scena.

Bajrović naglašava da u kulturne sadržaje namenjene mladima treba više da se ulaže, ali potrebno je i više povratnih informacija „jer mladi treba da glasnije ukazuju na ono što im najviše nedostaje“. Uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja, realizuje projekat „O njima će se tek pričati“.

– Pokušavam iz nedelje u nedelju, da preko lokalnih portala predstavim upravo neafirmisane mlade talentovane ljude u raznim oblastima kulture. To su divni mladići i devojke, koji zaista bude nadu da ovaj grad očekuje svetla budućnost kada je kultura u pitanju.

Pitanje je koliko novca ide mladima

Većina od njih smatra da im fali više prostora u medijima, ali i događaja gde bi se predstavili javnosti, objašnjava Bajrović i kaže da mladi Novopazarci sarađuju sa ustanovama kulture čija su im vrata uvek otvorena, ali ima i razmišljanja da je potrebno samoorganizovanje i formiranje nekog prostora u kojem će se okupljati i prezentovati svoja dela. U gradu mladih,treba više prilike i šansi da se oni predstave na pravi način.

Novinar u istoj radijskoj kući Nikola Kočović, smatra da je dobar trend što je u gradskoj kasi, za ovu godinu predviđeno izdvajanje za kulturu za skoro 20 miliona dinara više nego pre pet godina.

– Međutim, pitanje je koliko ukupno od tog novca ide direktno za afirmisanje mladih talenata, a koliko na redovno poslovanje ustanova kulture, medijske, ali i druge projekte – kaže Kočović i podseća da se poslednjih godina pojavilo „nekoliko ekstra talentovanih glumaca, pijanista, mladih pisaca koji su, ako smem da primetim, postali afirmisani umetnici, ali je pitanje kolika je u tome zasluga lokalne samouprave, lokalne zajednice i postojanja sistema u gradu, a koliko na tom zasluženom uspehu treba da zahvale sopstvenom radu i velikom odricanju. U pojedinim slučajevima, konkretno pijaniste Adema Mehmedovića, bilo je podrške grada“.

Kočović naglašava da treba mlade stvaraoce treba pitati šta im nedostaje, ali misli da je „osim obezbeđivanja veće finansijske podrške, potrebno više sistematskog rada sa mladima, treba više razumevanja za njih, kako nam se ne bi dešavale stvari poput zabranjivanja predstava (Beton mahala), ali je za sve to potrebno vreme“.

Sledećeg vikenda filmski festival

Sledećeg vikenda, od 12. do 14. novembra, u Novom Pazaru će biti održan prvi Filmski festival za decu i mlade IKT. Prijavljeno je više od 60 kratkih i igranih filmova, autora od sedam do 25 godina. Tema ove manifestacije je prijateljstvo, a selektor je reditelj Srđan Arsenijevuić. Organizator je grad Novi Pazar uz finansijsku pomoć ministarstava za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i kulturu i informisanje.

Tekst je deo projekta „Mladi u kulturi i umetnosti Sandžaka“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu  i informisanje. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari