Talentovani niški matematičar Aleksa Đorđević jedini iz Srbije dobio punu stipendiju na Oksfordu 1Aleksa Đorđević, foto: V. T.

Aleksa Đorđević (18), maturant Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, jedini je iz Srbije dobio punu stipendiju za studiranje na prestižnom Oksford univerzitetu, na smeru Matematika sa kompjuterskim naukama.

“ Nisam nadao da ću da dobijem punu stipendiju i da ću moći da studiram na Oksfordu. Položio sam prijemni, ali godišnje tu stipendiju dobije samo troje učenika. Na moju sreću odabrali su mene“, priča Aleksa.
Iskreno priznaje da se malo uplašio jer ga u Engleskoj čeka neki novi početak, ali je odlučio da pokuša da tamo studira.
„To što sam dobio stipendiju  me istovremeno obradovalo, ali i pred mene stavilo veliku dilemu. Nisam se nadao da ću da dobijem ovu stipendiju, pa nisam ni razmišljao previše o studijama na Oksfordu. Nakon što sam obavešten da sam dobio stipendiju imao sam svega desetak za donošenje odluke“, priseća se on.
Talentovani niški matematičar Aleksa Đorđević jedini iz Srbije dobio punu stipendiju na Oksfordu 2
Aleksa Đorđević, Foto: Privatna arhiva

Aleksa kaže da bi svakoga savetovao da prihvati takvu ponudu.

„Mnogo mi je bilo teško da presečem. Razmišljao sam da ću ostati bez onoga što poznajem ovde i morati da krenem ispočetka“, kaže ovaj talentovani gimnazijalac.
Ipak, dodaje on, na kraju je zaključio da je to velika prilika i da će se u najgorem slučaju vratiti u Srbiju.
„Veoma se radujem  studijama na Oksfordu i nadam se da ću tamo moći da ostvarim svoje akademske ciljeve. Voleo bih i planiram povratak u Srbiju posle studija. Možda to i ne bude neposredno posle studija, ali ću se svakako vratiti u svoju zemlju“, kaže Aleksa.
Dok ne krene u Englesku da studira na Oksfordu, Aleksu čeka još jedno veliko takmičenje.
„U julu mi predstoji Svetska olimpijada iz fizike na kojoj ću sa Lukom Carevićem braniti boje Niša i Srbije“, ponosno kaže Aleksa.

Aleksa već osvajao medalje na olimpijadama

Aleksa Đorđević je pohašao specijalizovano odeljenje za talentovane matematičare i do sada je dobitnik je brojnih nagrada i priznaja.

Ove godine je bio prvak na državnom na takmičenju iz matematike i fizike.

Učestvovao je na nekoliko olimpijada iz matematike i fizike kao član reprezentacije Srbije.

„Na svim ovim takmičenja sa osvajao sam medalje, ali sam najponosniji  na bronzanu medalju koju sam osvojio na Svetskoj olimpijadi iz nauke i srebrnu medalju sa Balkanijade iz fizike”, priča Aleksa.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari