Pobunjenički napadi u avganistanskoj prestonici i još tri grada, u kojima je ubijeno 47 ljudi, okončani su juče ujutru, 18 sati posle prvog napada. Prema navodima izveštača iz Kabula, poginulo je 36 pobunjenika, osam pripadnika policije, vojske službi bezbednosti i tri civila. Ranjeno je 40 policajaca i 25 civila. Pobunjenici koji su uhapšeni priznali su da je napade izvela mreža Hakani, povezana s talibanima i Al Kaidom.


To je najveći napad u Kabulu od prošlog septembra, kada su napadnuti ambasada SAD i sedište NATO, za šta je takođe okrivljena mreža Hakani. Napadi pokazuju da su talibani i njihovi saveznici daleko od poraza i ukazuju na bezbednosni izazov s kojim će se avganistanske snage suočiti kada se SAD i NATO povuku, ocenio je AP, prenela je Beta. Planirano je da se većina pripadnika međunarodnih snaga povuče iz Avganistana do kraja 2014. godine.

Pobunjenici su napade počeli u nedelju u centru Kabula, u blizini predsedničke palate, sedišta ministarstava i ambasada zapadnih država. Koalicione snage su pred zoru počele da bombarduju dve zgrade u kojima su se krili pobunjenici, a napadi su trajali do oko osam časova juče ujutru. Portparol šefa policije u Kabulu Hašmatula Stanikzai izjavio je da je poslednji napadač, koji se borio blizu zgrade Parlamenta, ubijen juče u ranim jutarnjim časovima, preneo je Bi-Bi-Si. Takođe se navodi da postoje sumnje da su napadači uzeli za taoce nekoliko radnika na gradilištu, koje su koristili kao bazu napada.

Portparol talibana Zabiulah Mudžahid izjavio je agenciji AP da je u napadima učestvovalo više desetina bombaša samoubica i naoružanih napadača i da je akcija planirana dva meseca kao odgovor na nedavne izjave NATO zvaničnika o slabosti pobunjenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari