Šest godina nakon što su svrgnuti u američkoj invaziji, talibani su ponovo zauzeli 10 odsto Avganistana, saopštio je američki obaveštajni šef Majk Mekonel. Vlada kontroliše 30 odsto zemlje, a ostatak je pod kontrolom plemena, rekao je direktor Nacionalne obaveštajne službe pred senatorima.

Šest godina nakon što su svrgnuti u američkoj invaziji, talibani su ponovo zauzeli 10 odsto Avganistana, saopštio je američki obaveštajni šef Majk Mekonel. Vlada kontroliše 30 odsto zemlje, a ostatak je pod kontrolom plemena, rekao je direktor Nacionalne obaveštajne službe pred senatorima. Poslednjih 12 meseci viđeno je najgore nasilje u Avganistanu od 2001. Šef američke obaveštajne agencije pri Ministarstvu odbrane rekao je da postoje veliki problemi u pokušaju da se obuzda bezakonje u plemenskim oblastima na avganistanskoj granici s Pakistanom.
General Majkl Mejples izjavio je da pakistanska vojska nije obučena za takvu borbu. On je dodao da će biti potrebne tri do pet godina kako bi se izborili s tim nedostacima i napravili neke razlike. „Pakistanske vojne operacije u regionu nisu fundamentalno nanele štetu pozicijama Al Kaide“, izjavio je general. „Plemenske oblasti uglavnom ostaju neukrotive, tako da na taj način oni nastavljaju da obezbeđuju vitalnu podršku Al Kaidi, talibanima i regionalnom ekstremizmu“. U Vašingtonu, nezavisni spoljnopolitički eksperti prethodno su upozorili da je Avganistan u velikom meri država neuspeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari