Avion malezijske aviokompanije Malezija erlajns, koji je pre devet dana nestao s 239 putnika i članova posade, namerno je skrenut s pravca leta, te se uputio ili severno ili južno u odnosu na njegovu poslednju poznatu poziciju, saopštile su malezijske vlasti. Prema rečima malezijskog ministra saobraćaja Hišamudina Huseina, potraga za avionom proširena je na dva široka vazduhoplovna koridora, a Malezija je pomoć u potrazi zatražila od 26 zemalja.


Aviokompanija smatra da je s kontrolom letenja poslednji komunicirao kopilot. Izvršni direktor Malezije erlajns Ahmad Džohari Jahja je, međutim, izjavio da nije jasno da li su poslednje reči iz pilotske kabine „U redu, laku noć“ usledile pre ili nakon što je jedan od uređaja aviona za praćenje isključen. Zvaničnici su prethodno rekli da ne znaju ko je te reči izgovorio, ali aviokompanija sada tvrdi da je to zapravo bio kopilot Farik Abdul Hamid.

U međuvremenu, istražitelji su se usredsredili na severni luk koji se proteže od granice Kazahstana i Turkmenistana do severnog Tajlanda i južni luk od Indonezije do Indijskog okeana. „Danas mogu da potvrdim da su operacije pretrage i spasavanja u severnim i južnim koridorima već počele“, rekao je juče Husein na konferenciji za novinare, preneo je Bi-Bi-Si.

Istraga je juče proširena i na jednog 29-godišnjeg malezijskog avio-mehaničara koji je bio među putnicima „boinga“, čiji podaci o letu ukazuju da ga je neko veoma stručan skrenuo s putanje i satima upravljao njime pošto je prekinut kontakt s kontrolom leta, izvestila je Beta. Vlada Malezije razmatra mogućnost da su talibani oteli avion i odvezli ga u prostranu oblast Pakistana i Avganistana koju vlasti ne kontrolišu.

Koferi nisu plutali

Atina – Grčki teretni brod pozvan da proveri predmete koji plutaju morem, za koje se pretpostavljalo da su koferi putnika malezijskog aviona nestalog bez traga sa 239 ljudi pre devet dana, nije pronašao takve predmete, javio je atinski radio „Skai“. Grčki brod „ELKA Atina“ koji je u tesnacu Malaka, zapadno od glavnog malezijskog kopna, vlasti susedne Indonezije pozvale su u nedelju, da zajedno s nekoliko drugih brodova „proveri sumnjive plutajuće predmete koji liče na kofere, a mogu biti iz nestalog ‘boinga’ malezijske kompanije. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari