Avganistanski predsednik Hamid Karzai juče je načelno odobrio održavanje bilateralnih pregovora talibanskih pobunjenika i Sjedinjenih Država.

Talibani su u utorak saopštili da su spremni da otvore političku kancelariju izvan Avganistana radi mirovnih pregovora, što je njihov prvi i istorijski korak u tom pravcu posle deset godina ratovanja sa vladom u Kabulu i njenim saveznicima iz NATO, na čelu sa Sjedinjenim Državama.

– Da bi spasao zemlju rata, zavera, ubistava nedužnih ljudi, i da bismo došli do mira, Avganistan prihvata da se pregovori odvijaju između talibana i SAD koji će imati za cilj formiranje kancelarije (predstavništva) talibana u Kataru da bismo spasli našu zemlju i naš narod od stranih izgovora korišćenih za nastavak rata u Avganistanu – rekao je Karzai.

Predsednik je istakao da Republika Avganistan smatra da su pregovori jedini način da se dođe do mira i završi rat i nasilje koji su „nametnuti zemlji“. Talibani su do sada odbijali da razgovaraju sa avganistanskom vladom i njenim zapadnim saveznicima dok Avganistan ne napuste svi zapadni vojnici koji su ih svrgli s vlasti 2001. U saopštenju od utorka talibani nisu pomenuli avganistansku vladu, čime su ostavili utisak da žele da pregovaraju direktno sa SAD. Karzai koji je više puta rekao da se protivi otvaranju talibanske kancelarije van zemlje je to na kraju prihvatio, navodi agencija Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari